Zomer in Zeeland

 

Lamsoor in bloei, zilte smaak

Zomer in Zeeland, zo heet het romantische nummer van Saskia en Serge. Terwijl ik met de zon op mijn gezicht en de wind door mijn haren langs het water fiets zoek ik naar een gevoel om deze ruimte te kunnen omschrijven. Opgegroeid aan de kust ben ik een meid die graag de zilte wind wil voelen. Het briesje van de kust die het zo aangenaam maakt wanneer je met 27 graden je een wegbaant over de dijk.

Hier in Kortgene vindt men de rust en de ruimte. Hoewel ik dweep met de duinen en de Noortukse kust begin ik steeds meer te twijfelen. Deze hitte zorgt voor veel toeristen thuis en de hele dag is het druk op straat en aan zee. Hier op Noord Beveland is nog gezellig, geen massa toerisme. Je kan er uren fietsen langs de gewassen, door de polders en graanvelden. Je waant je in het buitenland.

Uitzicht op de 5km lange Zeeland brug.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op nog geen 20 minuten fietsen van het appartement vindt je een prachtige rustplek. Hier ligt een stukje geschiedenis “de  oesterput” (Onderdeel NP Oosterschelde). Je kan er bij hoogwater bruinvissen spotten en er groeien tal van mooie zilte plantjes langs de dijk.  Hoe de planten zich daar op de dijk een weg hebben geslagen in barre omstandigheden is prachtig, maar blijft een raadsel. Zeekraal bijvoorbeeld, een heuse vitamine en mineralen bom! Het staat er vol mee. Ik proef de verse knapperige Stengeltjes en haast mij dan gauw naar de Lamsoor. De Lamsoor staat deze periode prachtig in bloei met lila bloemen. Zijn blaadjes hebben wat weg van de naturelchips. Knapperig met een zout ruw laagje. Ook ontdek ik zeekool en de heerlijk geurende zeevenkel. De zeevenkel ruikt naar oregano en zo smaakt hij ook. Geweldig! Op de schuine dijk staan de zoute snoepjes in alle weersomstandigheden. Ze zijn beschermd dus ik neem alleen kleine hapjes.

Heerlijk geurende Zeevenkel

Zeekraal

Zeekool

 

 

 

 

 

Met de zilte nasmaak nog op mijn lippen fiets ik door. Onderweg kom ik langs diverse gebieden die zijn afgesloten. Die dienen als vogel broed-en rustgebieden. Kilometers lang liggen er overal kapotte schaal en schelpdieren op de paden. Het lijkt een slachtveld maar het is van de kustvogels. Die vogels zijn zo opgegroeid dat ze precies weten van welke hoogte ze de weekdieren moeten gooien om ze open te kraken. Door te proberen en te doen lukt het de vogels om dit trucje snel onder de knie te krijgen.  Het resultaat? De vogel is gevolgen bij hoogwater en een kerkhof aan restjes blijft zichtbaar

Een must om je verrekijker altijd bij je te hebben, zeker in de winter. De boswachter van Zeeuwse landschap vertelde dat hier in de buurt een groepje lepelaars zit. Zouden dat die witte stipjes zijn in de verte? Jammer! Volgende keer echt mijn verrekijker mee.

Het is ook echt een aanrader om bij laag water te gaan fietsen. Je kan dan een stukje wadlopen op sommige plekken is dit toegestaan en ziet dan overal de oesters zitten! Het is zelfs toegestaan een kleine hoeveelheid niet meer als 10kilo te oogsten. Alleen laat de natuur, de natuur. Dus hou het gewoon op eentje proeven ;)!

In de omgeving van Noord Beveland is ontzettend veel te doen en te beleven. Je kan er vanuit diverse havens met een boot mee om op zeehonden excursie te gaan en wil je echt verse mosselen eten dan raad ik je Yrseke aan. Oja, Er zijn veel lokale streekproducten. Kortgene zelf heeft een echte ambachtelijke molen waar ik zelf mijn broodmix haal.

Vlak bij het appartement is een klein strandje verstopt (Strand Kortgene). Je kunt hier heerlijk rustig picknicken en bootjes kijken. Luna  ( mijn hond) keurt het goed want een duikje nemen met dit weer is geen slecht idee

Ik heb tijd te weinig. Iedere keer als ik in Kortgene ben valt er weer wat te ontdekken. Het fijnste van die paar dagen fietsen in Zeeland? Dat is terug komen bij het appartement in een groenomgeving en alleen maar het gezang horen van alle vogels!

Wil je ook ontspannen , rust, ruimte lekker fietsen en toch beetje luxe? Kijk dan op www.appartementkortgene.nl

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.