“Ge-twitter on air”

Belangrijk op 15 maart is het broedseizoen officieel van start gegaan. Honden dus weer aangelijnd in het bos. Ter bescherming van de reeënkalfjes. Je hebt het vaak niet door, maar deze kunnen zich zelfs vlak bij de wandelpaden verstoppen in het gras.

Het hangt in de lucht nog even geduld, maar wie goed luistert kan het in ieder geval al horen: het voorjaar! 20 maart is het begin van de lente. Maart roert zijn staart en het is dus nu nog behoorlijk fris. Toch trekken de vogels er weer op uit nog even en iedereen heeft het weer druk in de natuur.

Stripje van Roger Klaasen

Al dat ge-twitter en gezang, die vrolijke noten. Wie door het bos loopt of wie langs de weilanden fietst is beland in een heuse strijd om liefde. Die vrolijke noten en al dat gezang dat is namelijk maar met één doel: “Joehoeee ik zit hier! Kun je me horen? dan maken we plezier” Hij zingt de mooiste serenades voor haar en voor zijn tegenstander heeft hij een ander deuntje en als je dan toch te dichtbij komt veranderd het deuntje in een dreuntje.

Prachtige kleuren in verenkleed van de Kievit. Foto: Mario Severi

De meest opvallende manier van aandacht trekken is toch wel het stunt vliegen van de Kievit. Deze witte vogel met charmante kuif kun je nu volop spotten in de bollenvelden en weilanden. ZOEF! Daar gaat Stef Stuntpiloot over de open weilanden en bollenvelden heen. Dit gestunt noemen we de baltsvlucht. Wie de Kievit van dichtbij weet te bezichtigen ziet dat zijn prachtige verenkleed niet zwart is, maar een gloed heeft van diverse kleuren. Luister ook eens naar zijn hoge roep hij kan behoorlijk geluid maken zo vroeg in het voorjaar.

Er wordt op en aan gevlogen met takjes, paardenhaar, veertjes, mos, gras en ander materiaal om nestjes mee te maken. Vogels hoeven niet lang te broeden op een perfect ontwerp en bouwplan. Elke vogel weet precies welk materiaal ze moeten gebruiken en hoe het nest in elkaar moet gezet worden. Daar komt geen gebruiksaanwijzing van de Ikea aan te pas hoor, echte kunstwerkjes zijn de vogelnesten van de kleinere zangvogels zoals mezen en het winterkoninkje. De kraaiensoorten bouwen er op los met takken en de uilen? Die stelen andermans nesten zoals die van buizerd of nestelen in speciale uilenbroed kasten. Over uilen gesproken, wie nu in de avonduren het bos in gaat maakt kans om de bosuil te horen!  Uilen en andere roofvogels versieren elkaar door middel van prooioverdracht. De bosuil vangt muizen voor zijn vrouw en zij neemt deze gretig aan als ze hem wel ziet zitten.

Strip van Roger Klaasen

Maar er gebeurt meer, het wordt weer druk in de lucht. Deze periode kun je ook de buizerds horen roepen naar elkaar. Ze circuleren vooral op dagen met weinig wind door de lucht en maken een miauwend hoog geluid. Ook hebben de zomervogels hun retourtje geboekt terug geboekt! Hoelang zal het duren voor de zwaluwen weer terug zijn?

Ondertussen zijn de kraaien, kauwen en eksters nu wel klaar met hun liefdesnest. Zij beginnen namelijk in januari al  met bouwen of renoveren, want ze broeden vaak in de nesten van het jaar ervoor. Wie nu door het bos loopt kan ook volop een ritmisch getrommel horen. Hier in het Hollands Duin gebied is dat getrommel voornamelijk van de kleine en de grote bonte specht. Hoe langer de trommel van het mannetje, des te meer kans op een vrouwtje. Mannetjes die meer kunnen trommelen hebben namelijk stevige nekspieren en dat vindt het vrouwtje dan weer belangrijk. Het is ook al weer een poosje langer licht buiten. Op een mooie voorjaarsavond kun je ook het mannetje van de merel weer horen zingen. Hij sluit de dag af met een prachtig concert. één van mijn favoriete concerten, want het gezang van de merel doet mij denken aan zwoele zomer avonden.

Nu kan ik natuurlijk meer paringsrituelen vertellen van vogels, maar leuker is om ze zelf te beleven! Wil jij live meekijken in een vogelnest? Wil jij zien hoe een uil een muis op eet of hoe een verliefde zeearend zich gedraagt? Op www.beleefdelente.nl staan de webcams weer aan. Je kan meekijken bij familie koolmees, De ijverige Ijsvogel familie, de ooievaars, de kleinste uil van Nederland: de steenuil, de prachtige kerkuilen, de roepende bosuilen, de imposante zeearenden en slechtvalken. Stuk voor stuk prachtige vogels.

Fijne lente!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.