van Alikruik tot Zeester – 5000 soorten jaar

Een kijkje “achter de schermen” van Strandwacht Noordwijk – scoren voor het 5000 soorten jaar!

LB: Wulk Slakkenhuis fossiel
RB: poot Noordzeekrab
LO; Muiltje & Slangster
RO: Grote strandschelp

Als je zegt Strandwacht dan denk je misschien aan een stoere groep mannen, waarbij de wind door hun haar wappert en er een A-Team tune op de achtergrond dreunt terwijl ze in kaplaarzen door de branding komen aan rennen. Fout, helaas ik help je uit je droom. De Strandwacht is een groep vrijwilligers bestaande uit mannen én vrouwen die in Noordwijk wekelijks langs het strand struinen en soorten inventariseert(maar jong bloed is zeker welkom). Mijn IVN strandcollega Ellen van der Niet organiseerde in het kader van 5000 soorten jaar vandaag een publieke strandwacht. Kaplaarzen waren trouwens geen overbodige luxe.

Moedertje Groen geeft uitleg over strandvondsten aan publiek

Veel mensen vragen aan mij hoe ik toch aan al die kennis kom. De Strandwacht is één van mijn bronnen. Het beloofde een mooie dag te worden vandaag. De zee en de lucht versmolten samen in elkaar qua kleur en harmonie. Het zonnetje maakte het tot een aangename temperatuur en de vondsten lagen voor het oprapen. Zowel voor ons, die sommige weekdieren in zakjes stopten, als voor de zeemeeuwen die op hun beurt de weekdieren achterover tikte. Het was een mooi decor voor een open lucht klaslokaal.

Decor van de Strandwacht – een strand vol verrassingen en klein leven

Zo’n wandeling met de Strandwacht is best stoer hoor! Niet alleen leer je een heleboel, je krijgt er lol je ogen het werk te laten doen. Speur maar eens een hele berg Amerikaanse Zwaarschede af opzoek naar een alternatieve vondst. Als strandgids raak je nooit uitgeleerd. Zo lijkt een warrig bosje haren op het strand op het oog niks bijzonders, maar wist je dat je dan een bosje Pennenschaft in je handen hebt. Een groep uit de holtedieren, waar je overigens wel je loepje bij nodig hebt. Veel wat vandaag is aangespoeld is los gekomen tijdens storm en harde wind van de afgelopen weken. Ook temperatuursverschillen en de Oostenwind zorgen voor extra strandvondsten zoals Zeesterren.

Ook leer je soorten van elkaar onderscheiden die soms erg op elkaar lijken. Je ziet dat kleuren schelpen of krabben niets te maken hebben met welk soort het is en leert dus naar nieuwe determinatie details kijken. Ik ben al een poosje braaf leerling van Ellen en heb inmiddels heel wat bijlessen gehad. Samen vormen we een goed team.

Tot vandaag had ik bijvoorbeeld nooit gehoord van het Ewrtenkrabje, maar zoals ik eerder in mijn blog over “symbiose” schreef is alles mogelijk. Zo pulkte Ellen bij de koffie een Grote strandschelp open waar een klein spinachtig diertje gauw wegkroop achter het weekdiertje in de schelp.

Ewrtenkrabbetje speelt verstoppertje.

Hoe werkt dat nou? Strandwacht en waarom? Een simpele strandwandeling over enkele meters strand veranderd in een heuse determinatie les, al weten ze de meeste soorten uit hun hoofd. Deze kenners schatten, tellen en noteren alle vondsten. Dit vult men vervolgens in op het waarnemingsformulier en stuurt men op naar stichting ANEMOON. Ook na een strandexcursie met Moedertje Groen heb ik het nodige (t)huiswerk te doen. Na elk bedrijfsuitje, kinderfeestje en kor-excursie noteer ik wat we vinden en vangen. Een belangrijke taak, want als dit met enige regelmaat gedaan wordt kan ANEMOON onderzoeken hoe dieren en planten zich langs onze kust staande houden en ontwikkelen. Zo vond het team veel Grijze Zwemkrabben die een poosje terug nog zeldzaam waren bijvoorbeeld.

Groepje Grijze Zwemkrabben diverse maten. Voorheen vrij zeldzaam

Door veel leren en op te zoeken herken ik nu zelf ook weer vondsten. Zoals een borstwervel van een vogel bijvoorbeeld. Ik spotte zelfs nog een loopspoor van een verdwaalde damhert. Die nergens meer te zien was, maar waarschijnlijk ook even wilde uitwaaien aan zee.

De strandvondsten zijn netjes ingevuld en worden opgestuurd. De teller op www.5000soortenjaar.nl zal dan ook spoedig omhoog gaan. Nieuwsgierig wat we zoal hebben gevonden? Hieronder zie je de lijst met vondsten. Wil jij ook eens mee met deze stoere strandkenners? Kijk eens op de agenda vhttp://www.anemoon.org/agenda zelf je strandvondsten doorgeven kan via www.waarnemingen.nl

Heb je iets gevonden en wil je weten wat het is? Stuur mij dan even een bericht.

“Lijst met gevonden voorwerpen”

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.