Beestenboel

Het is weer carnaval. Dan danst er weer een groep verkleed als beesten, met het gedrag van beesten door de straten heen. Het is dan eventjes normaal om een dronken giraf door de straten te zien lopen, of panterhuiden die gekrompen zijn in de was, waardoor het kostuum maar tot de navel komt.

Het is dan die paar dagen van het jaar normaal om zebra’s over te zien steken over een zebrapad, en beren broodjes te zien smeren. Ik heb mij altijd al af gevraagd wie er zo’n liedje verzint met “ik zag twee beren…” maar vast een bezopen kat geweest tijdens carnaval die twee beren een broodje kroket naar binnen zag werken, en dacht ik schrijf hier een liedje over. Maar goed. Carnaval in de mensen wereld is nauwelijks te onderscheiden van de dagelijkse beestenboel, als je het mij vraagt.

Maar niet alleen mensen kunnen dronken worden en maken er een beestenboel van, het woord “apenstreken” komt niet voor niets uit de dierenwereld. Sommige apensoorten staan er om bekend alcoholische dranken te nuttigen/te stelen van mensen. Maar wist je dat dieren ook op een natuurlijke manier dronken kunnen worden? Tipsy van je fruithapje dat kan, tenminste in Afrika. De overrijpe marula vruchten waar dieren in Afrika gek op zijn kunnen gaan fermenteren en bevatten dan alcohol. Dan hoef jij als feestbeest niet dronken te zijn om een dansende olifant te zien. Het is trouwens ook wetenschappelijk bewezen dat sommige dieren expres vruchten eten en drankjes stelen om dronken te worden. Maar een AAA(Anonieme Alcoholische Apen) groep in de jungle ben ik nog nooit tegen gekomen. Toch zijn er meer planten dier alcohol bevatten, zo is er zelfs een palmsoort die gistende nectar bevat, dat gelijk zou staan aan het schuim op je biertje. Toch zijn de onderzoeken nog te schaars om ervan uit te gaan dat elk dier graag een natuurlijke cocktail drinkt. Tenslotte is de kans op voortplanting en veiligheid minder groot wanneer je dronken bent.

Eens zien, dieren zijn dus goed in drinken. Zijn ze ook goed in verkleden? Nou zeker wel! Kleurrijk en bont. Hoe gekker hoe beter. Dan moet je toch echt meer naar de evenaar toe. Dieren daar hebben de mooiste kleuren om op te vallen. In de dieren wereld lonken de mannen met het beste kostuum, de vrouwtjes hebben vaak onopvallende kleuren. Veel dieren communiceren met hun outfits, maar als je een reisje rond de wereld maak valt het op dat juist veel vogels, amfibieën en vissen de mooiste kostuums aan hebben. Dan scoren wij als mensen toch weer een puntje met je bonte outfit. Waarom hebben andere zoogdieren, op een paar fel rode billekes na, geen felle kleuren? Simpel veel zoogdieren zien maar beperkt aantal kleuren. Op onze soortgenoten na! Die hebben wij goed na-geaapt, want primaten schijnen een van de weinige zoogdieren te zijn die uitzonderlijk goed kleuren kunnen onderscheiden.

Goed, maar wat als je teveel gezopen hebt en je wilt je even terug trekken? Ik denk dat het met je spiderman kostuum, of sexy panterpakje niet gaat lukken. Mits je verkleed bent als een soldaat uit het leger uiteraard. Om je te camoufleren kun je beter een dier zijn. Kat-achtige hebben de tinten van hun omgeving. Dat kleed niet alleen mooi af, maar zorgt ook nog eens voor meer kans op een maaltje. Zebra’s kiezen liever voor een streepje want in de verte aan de horizon worden al die duizenden streepjes een mooi gordijn voor jagers. Of toch liever een garnaal! Als je bijna door al je buren gegeten wordt, dan heb je zo’n handig schilderspalet op je rug wel nodig. Want wist je dat garnalen een soort inktzakjes dragen die ze kunnen aanpassen aan hun omgeving. In modder worden ze langzaam donker, en op je hand worden ze weer wat lichter van kleur.

Reptiel, of liever een insect. Die hebben pas mooie kostuums aan. Sommige zijn namelijk verkleed als tak of bloem met pootjes om niet gezien te worden.

Goed, mijn conclusie: bij de dieren in de dierenwereld is het altijd feest. Dronken of niet, verkleed zijn ze bijna allemaal. Wil jij nou zowel scoren bij de vrouwen als de mannen? En ook nog eens een kleurrijk pak dragen? Ga dan gewoon verkleed als kameleon dan hoor je er altijd bij.

Fijne carnaval!

Dit verhaal werd op 25/2/2017 uitgezonden via Radio BO. Klik hier om te luisteren.

 

 

Reacties zijn gesloten.