Geven en nemen

Verliefde leeuwen Misschien is het wel één van mijn favoriete natuurfenomenen: de liefde. Een ingewikkeld en raar ‘iets’ wat voor iedereen anders te definiëren is. Volgens van Dale is liefde; ‘een warme genegenheid.’ Voor mensen is liefde een positief gevoel, waarbij met elkaar de liefde bedrijven slechts een bijkomst is. Maar in het dierenrijk ligt dit iets anders. Hier draait het allemaal om geven, en de vrouwen? Die nemen volop. Zij wil liefdesbewijzen zien, hij zou willen dat zij wat makkelijker was. Cadeaus, en lekker eten. Daar draait het allemaal om in het dierenrijk.

Zo is er een spinnensoort die zijn vrouwtje een sappige vlieg voorschotelt. Helemaal netjes ingepakt natuurlijk, met zijn perfecte zijde draden. Hij moet wel, want afwijzing kijkt om de hoek. Tsja, zeg nou eerlijk je wilt allemaal een man die voor je kookt, want de man van thuisbezorgd.nl, die komt slechts het eten brengen. Het loont voor de mannen, want wie gul is wordt beloond met nakomelingen. Toch is de liefde ook in het dierenrijk soms misleidend. Een man die veel geeft, is niet altijd lief voor zijn vrouwtje. Wederom de Spiderman in het dierenrijk, die geen zin hebben in ingewikkelde relaties. Zij maken namelijk met hun draden fop cadeautjes, en ook de krekels kunnen er wat van. Zij geven de vrouwtjes een goedkoop maaltje waar ze zelf smaak en geurstoffen aan toe hebben gevoegd. Vraag mij niet hoe. En er blijven vrouwen intrappen in die soort goedkope versiertrucs. Het kan nog gekker…

Zo versieren sommige vogelsoorten hun partner door middel van rare dansjes, waar onder zelfs een dans die lijkt op de moonwalk van Michael Jackson. Terwijl de vogels verder dansen draait het bij de landschildpadden van de Galapagos allemaal om de nek, hoe langer hoe beter. Is jouw poes nog niet geholpen? Dan heeft het grote kans om meer dan drie keer zwanger te worden van verschillende katers, geen wonder dus dat kittens allerlei kleuren kunnen hebben.Olifanten-verliefd Wie klaagt dat hij weinig seks heeft zou eens moeten kijken naar mannetjes van de reuzenpanda! Doordat het vrouwtje slechts 24 uur ovuleert heeft hij maar een paar uur de tijd voor zijn daad. Ook een olifantmannetje heeft pech. Olifanten dragen hun jongen 22 maanden bij zich, en kunnen pas na 4 tot 9 jaar weer paren. Terwijl de hele daad slechts in 50 seconden is gebeurd.

Tegenwoordig bestaat er zoiets als papadag. Nou, Darwin Kikkers, hebben heel veel papa dagen! Zij zorgen voor veertig eieren die ze bewaren in hun mond! Om nog een stapje verder te gaan, als dat mag op de radio… De vrouwtjes van stekelvarkens houden van parfum. Zelfs zoveel dat ze zich zelf helemaal ermee besprenkelen. Dit trekt een heleboel mannelijke kandidaten, maar alleen hij die op twee poten staat en op haar plast is de gelukkige, als zij wil paren zal ze vervolgens heel hard gillen. Als afsluiter, wie ooit zegt dat zijn man een leeuw is in bed heeft geen geluk. Ook voortplanting bij leeuwen duurt slechts 1 minuut. Voor wie is dit meer gênant?

Gelukkig is er naast al die rare versiertrucs en manieren van de liefde bedrijven, ook liefde voor altijd in het dierenrijk. Er bestaan namelijk dieren die monogaam zijn. Zij hoeven niet op Valentijnsdag aan te komen met cadeaus, bloemen of eten in de hoop meer kans bij haar te hebben. Nee, wolven, stokstaartjes en veel vogelsoorten zorgen het hele jaar door voor hun vrouwtje. Dolfijnen en apen zijn diersoorten die naast de mens ook seks hebben voor het plezier. Trouwens van alle zoogdieren is slechts 9% trouw aan zijn partner. Teleurstellend niet?

Zo zie je maar, het draait allemaal om geven en nemen in het dierenrijk. Wie heeft de grootste? Wie is de beste? En wie is de snelste? Dus mannen die extra dag in het jaar je best doen heeft zo zijn voordelen.

Fijne Valentijnsdag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.