Wat ruist daar door het struikgewas…?

Het is altijd heerlijk om met Luna door de duinen te struinen. Zo vol met energie als ze is loopt ze met veel plezier snuffelend voor mij uit. Haar natte neus tegen de grond gedrukt, haar staart kwispelend van opwinding, ze lijkt soms te vliegen, zo snel als ze gaat. Plotseling staat ze stil en schiet ze een willekeurig paadje op. Voor wie er geen oog naar heeft, lijkt het puur struweel van lang gras en duindoorn, maar tussen die stekelige bosjes leeft van alles. 
       Wilde dieren maken niet gebruik van onze aangelegde wandelpaden, zij zijn creatief en hebben een doolhof ontworpen aan paden naar hun hol. Moedertje Groen kent een hoop architecten, maar allen gaan ze efficiënt te werk, maar ze laten soms een spoor achter.
Deze architecten creëren zogeheten; wildwissels. Hoewel de architecten van de natuur liever niet hebben dat een klunzige labrador ze op het spoor komt, volgt Luna met gemak alle paden. meneer konijn, meneer vos, mevrouw Ree, meneer Haas… Allemaal zijn ze het ‘Haasje’. 
        
Voor wie weet waar die moet zoeken tijdens de wandeling, ontdekt nog een hele boel leuks. Ik volg het zwarte puntje van Luna’s staart die inmiddels verdwenen is tussen het hoge gras, ze maakt zich kaarsrecht, laat haar rechter poot ontspannen boven de grond hangen, gooit haar reukorgaan in de lucht en snuift… Ze is iets op het spoor, ja hoor! Daar schiet een konijnenfamilie snel naar hun holletjes, je hoort hun gestamp: ‘GEVAAR GEVAAR!’ de witte bolletjes van hun staart wippen omhoog. Ze zijn Luna altijd te snel af, maar het blijft een leuk spel om ze op te jagen, vindt ze. Soms heb je het geluk om een vos te spotten op een wildwissel en voor kinderen is het leuk om naar sporen te zoeken…
 
Leuk om te weten en dus naar opzoek te gaan: bij wildwissels vind je vaak sporen van pootjes, vacht, voedselresten of poep! En als je eenmaal zo’n mooi natuurlijk wandelpad heb gevonden, zie je ze opeens overal. Plat getrapt gras,kleine paden in een weiland, paden in het zand, sporen in de sneeuw, platgetrapte takken, schors van de bomen geknabbeld en soms heel soms vind je een slaapplek van een ree of hert. Succes! 
 
Liefs,
 
Moedertje Groen
 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.