Erinaceus

Dit is Erinaceus, zijn vrienden noemen hem Egel. Egel woont in Lupus Hortus(tuin van de Wolf) op het Zuiden, vlak bij de duinen en het bos. Egel heeft een rijk leven, het is de enige tuin in de straat waar hij kan wonen. Hij heeft er gras, takken en bladeren om zich in te verstoppen. Egel is een echte scharrelaar. Hij is dan ook nog altijd single. Veel van zijn exen vonden hem te prikkelbaar, maar werden verliefd op zijn schattige zwarte kraaloogjes en lieve spitse snuit.  Wanneer Erinaceus een egel vriendinnetje ontmoet wordt het misschien gezelliger. Egel  heeft wel meer dan drieduizend stekels, kun je na gaan hoe dat moet zijn in een relatie, gelukkig hebben ze er geen last van, ze hoeven zich nooit te wassen. Egel ontmoet zijn vrouw na zijn winterslaap, dan zal hij zich vol vreten en op avontuur gaan. Waarnaar zijn vrouw eind mei begin juli naakte rozige wezentjes op de aarde zet, maar dan is Egel alweer verdwenen.
            Voor nu is Egel een vrij man, en voelt zich erg thuis in Lupus Hortus, hij heeft een walk-in fruitschaal aan appeltjes, kan genieten van delicieuze kikkerbilletjes of gevulde slakken, slurpt  graag wat wormpjes weg tussen het gras en komt zo nu en dan buurten voor een stukje ovenvers brood. 
      Ja, Erinaceus is een echte heer. Hoewel hij groot deel van de dag slaapt, want hij heeft een druk nachtleven. Erinaceus is ook dapper, een wesp of een bijen steek daar voelt hij niks van, en met zijn krachtige kaken kan hij met een beetje geluk de rug van een slang doorbijten. Het gif van de adder is hij immuun voor, hoewel Adder hem niet moet bijten in zijn knappe gezichtje. 
Maarrrr Erinaceus heeft zich al een tijdje niet meer laten zien. Ik zou denken dat het door Luna komt, zo’n ollige zwarte labrador, daar valt Egel niet echt op. Maar nee, ze hebben elkaar vorig jaar mei nog gesproken. Hoewel ik het als baasje iets minder vond, want ze deelde niet alleen hun band met elkaar, maar ook hun vlooien. Enfin, Egel is spoorloos. Van november tot eind april/mei – afhankelijk of Koning Winter al is afgetreden slaapt Egel zijn roes uit. Hij vreet zich lekker vol, zoekt een mooie hoop bladeren en rolt zich hier helemaal in op tot alle stekels bedekt zijn met bladeren. Zijn hartslag en lichaamstemperatuur dalen, en Egel begint te dromen… Ik hoop dit voorjaar weer een glimp van hem te mogen opvangen, het was eigenlijk Luna die hem ontdekt had. Ze maakte hazensprongen door de tuin, en bekeek Egel alsof het een buitenaards wezentje was. Gelukkig was hij een dapper mannetje, die komt wel terug.
Een paar weken geleden maakte iedereen zijn tuin winter klaar, de meeste vinden tuinafval maar niks en harken alle bladeren op een hoop. Hup zo de groenbak in. Gun jij Egel een warm nest? Gooi dan al dit tuin afval achterin op een hoop. Egel is een echte scharrelaar, en je maakt het meeste kans als de tuinen in de buurt ook groen zijn, maar bekijk eens het filmpje hoe je een échte villa kan bouwen voor Erinaceus, dat maakt overwinteren in jouw tuin toch wel aantrekkelijk voor hem. Wanneer hij ontwaakt uit zijn winterslaap zal hij weer gaan speed daten, er komt dan een knorrend soort schreeuwerig geluid uit hem. 
       Wat mij doet denken aan mijn aller eerste wild kampeer avontuur: luid geritsel langs onze tent, gehijg en …. geknor! Want geloof het of niet, een hitsige egel maakt veel herrie. Helaas kwam ik daar pas weken later achter en heb ik  die nacht geen oog dicht gedaan.
 
Liefs,
 
Moedertje Groen
 
 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.