Welkom Sinterklaasje

Sinterklaas is bijna weer in Nederland.
Vanuit Spanje in een roeiboot, wat een afstand.
Iedereen bereidt zich voor.
Kinderen wel braaf gaan slapen hoor.
 
De winkels liggen vol met pepernoten, chocolade en marsepein.
Wist je dat er veel producten ook fairtrade zijn?
De bakkers zijn druk aan het zwoegen…
Maar wat de pieten nu aan mij vroegen?
 
Schrijf eens een blog over ‘afvaloze’ cadeau’s,
Over zelfgemaakte sokken, of tabletten van shampoo’s.
Moedertje Groen sprak met Emily-Jane.
En goede ideeën, hadden zij meteen…
  
De concurrentie in de winkels is elk jaar hoog.
Tegenwoordig hebben de meeste mensen dure cadeaus op het oog.
Maar hoe zit het met het duurzame en het low budget?
Zelfgemaakte cadeaus zorgen juist voor de pret!
 
Mijn boodschap aan jullie allemaal.
Wees creatief, gebruik allerlei materiaal.
Om mee te grappen en te grollen.
Het hoeft niet duur, nu kan je eens dollen.
Geniet ook dit jaar weer.
Van de leuke gezellige sfeer,
Maar denk ook even aan de natuur. 
Want niet alle cadeaus, zijn zo duur!

  
“Zorgvuldig pak ik mijn cadeautjes in. Ik ben vroeg dit jaar. De een stop ik in een oude sok met een lint eromheen voor iemand die altijd gaten in zijn sokken heeft! De ander krijgt een versierde kartonnen doos,  weer een ander pak ik in met krantenpapier en het cadeau van mijn broer stop ik in een dichtgenaaide knuffel, daarbij een handgeschreven gedicht in thema! Dit jaar heb ik mijzelf een uitdaging gegeven: Niets in  pakken met cadeaupapier!”


Wil jij ook deze uitdaging aan gaan? Hier wat tips voor iedereen, van Emily-Jane & Moedertje Groen om je op weg te helpen voor een creatieve en low budget Sinterklaas cadeautjes.

Cadeaupapier is vaak maar eenmalig te gebruiken, omdat veel mensen en vooral kinderen hun cadeaus vaak openscheuren. Tip van Moedertje Groen: zoek een leuk krantenartikelen uit die bij de hobby van de ontvanger passen. Pak hier het cadeau mee in. Zo wordt de krant hergebruikt, en maak je het cadeau persoonlijk. Ben je heel handig? Maak dan je eigen papier. Op internet staan hier allerlei tips over. Tip van Emily-Jane: Sommige soorten cadeaupapier kan je simpel strijken en opnieuw gebruiken, je kunt ook leuke stofjes bij de kringloop zoeken en hier je cadeautje mee inpakken. Of geef elkaar eens een “doe-cadeau”. Ontwerp een eigen cadeaubon. Je hebt een mooi cadeau, en een leuke herinnering later. Moedertje Groen: Vandaag kreeg ik de tip van iemand: zoek en zij gult vinden in de kringloop winkel. Tweedehands boeken bijvoorbeeld.
Voor wie denkt: ‘De kringloop winkel. Wat moet ik daar nu? Die verkopen alleen maar troep en oude spullen.’ Vaak haal je er na goed zoeken en snuffelen leuke spulletjes vandaan. Emily- Jane: Er is veel mooi houten speelgoed te koop. Soms is dit ook te vinden in de kringloop winkel. Kinderen spelen hier nog altijd graag mee Moedertje Groen: bovendien is vandaag de dag veel speelgoed gemaakt van kleurrijk hard kunststof met veel toeters en bellen, natuurlijke materialen zijn vaak simpel van ontwerp, waardoor kinderen hun eigen fantasie er op los kunnen laten.
Moedertje Groen:  Ben jij een crea bea? Dan kun je in de kringloop winkel iets zoeken om op te pimpen. Zoals een glazen vaas schilderen met glas of porselein verf, bloempotten of kleding. Geen crea bea? Struin dan eens rond op de markt, wereldwinkel of in de natuurwinkel. Voor de snoepers kun je kiezen voor duurzaam gemaakte chocolade (Chocolate Makers). Als je van bakken en koken houdt kun je ook iets zelf maken. Koekjes bijvoorbeeld. Om ze lang vers te houden kun je ze cadeau doen in een (versierde) weckpot.
Emily-Jane: Geen zin om te bakken of geen tijd om te knutselen? Je kan ook duurzame producten kopen voor elkaar die jaren meegaan. Liefst van natuurlijke materialen. Zoals wol, vilt, bijenwas, papier, hout, kurk ect.
Moedertje Groen:  Oja! Ruim bijvoorbeeld eens de zolder op, of je kamer. Gebruik je bepaalde spullen niet meer? Pak dit dan origineel in en geef het weg. Wie weet kan je er iemand anders nog blij mee maken. Creativiteit kost geen geld, soms alleen wat moeite ;)!

Tenslotte: 
Geef elkaar iets van jezelf. Dat blijft een mooi gebaar. 

Succes en een fijne Sinterklaas!

Emily-Jane & Tessa Yanover

Meer tips over een afvalloos leven lees je op: levenzonderafval.blogspot.nl 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.