De kauwenboom

Het is druk in de lucht vandaag. Niet met kerosine vogels, maar met monogame dieven. Elke dag als de zon onder is, trekt er een groep zwarte vogels over ons huis. Het was een grauwe november dag vandaag waardoor het vroeg donker werd. De grauwe grijze lucht werkte niet echt mee voor een perfect plaatje, maar dat was niet het enige probleem. De monogame dieven: kauwen. Blijven niet stil zitten en hoe zachtjes ik ook probeer het raam te openen voor een mooie foto, het eindigt in een beeld vol zwarte vlekken.

De kauw, op zijn Engels Jackdaw, (wat stiekem een stoerdere naam is) is een zeer sociale en slimme vogel. Hij draagt een saai grauw kostuum met zeer lichtblauwe kraaloogjes. Meneer heeft een grappig loopje, en nog grappiger hupsje. Je zou het niet zeggen, maar ook deze dief behoort tot de zangvogels, familie van de kraai. Al komt er niets meer dan een “kjowen” “kauwend” geluid uit hem. Rond de schemering vult de lucht zich met deze groep sociale vogels. Je zou het geluid niet zuiver kunnen noemen, échte zangtalent hebben zij niet, maar door de eeuwen heen heeft deze kraaiachtigen een hoop slimme trucs ontwikkelt. Je kan hem de goochelaar noemen van de vogelwereld. Hij gebruikt jouw sjekkies die op straat liggen als nestmateriaal om ratten en muizen uit zijn nest te houden, hij buigt stalen draadjes om, om wormen te kunnen vangen, hij voelt zich overal thuis, steelt zonder pardon in minder dan 1 minuut jouw vetbol uit de tuin en heeft een snel leervermogen. Allergisch voor honden? Je zou Jackdaw zelfs kunnen leren apporteren. 

Deze iets wat lompe vogel heeft dan wel weer een romantische achtergrond. Net als de zwaan, de duif, gieren, arenden en diverse papegaai soorten blijft ook een kauwen paartje hun hele leven bij elkaar. Tsja, en dan mag ik niet discrimineren natuurlijk. Dus we houden het even niet op dat alle zwarte kraaiachtigen enorme dieven zijn. Laten we het gewoon “sluwheid” noemen en geen criminaliteit. De kauwen nestelen zich met zijn alle en broeden ook tegelijk. Dit zorgt voor de nodige zorgen bij de mens. Het zijn echte “hooligans” ze slopen alles wat los en vast zit voor nest materiaal(zo ook mijn kussens en dekbedden die liggen te drogen buiten in de zomer), plunderen nesten van anderen, kletsen er met alle moeders op los als de vaders van huis zijn, én de jongen strekken al snel de vleugels om het voorbeeld te volgen. Is dit de reden waarom ze al zo vroeg op het criminele pad belanden? Maar voor u denkt, wat een rot vogel…

…Ik ren door het huis met mijn Coolpix, van het ene raam naar het andere raam, maar een grote zwarte wolk vliegt er vandoor. De kauwenboom vult zich met verliefde paartjes. Sommige hebben iets lekkers in hun snavel en delen dit met elkaar, andere maken elkaars veren schoon. Hoewel sommige de pik in elkaar hebben zitten vele kauwtjes knus tegen elkaar aan. Vijf minuten later strijkt de hele groep weer in de boom neer, en “kauwt” er op los. Hoe je het ook wend of keert, de sudoku van lekkernijen wordt in no-time opgelost.  Is je vetbol weer verdwenen? Dan kun je er zeker van zijn dat de Corvus monedula weer is langs geweest. Klik maar om te zien waar je vetbol blijft: De kauw en zijn vetbol

Liefs,


Moedertje Groen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.