Een warm nest(je)



Kijk eens wat ik vond in het bos. Zielig lag het tussen de dennennaalden, fragiel en klein. 
Misschien weet je het al, maar ik zal verklappen van wie dit knusse huisje is. 

“Het hangt omgekeerd aan een takje van de conifeer. Als er opeens een zonnestraal op valt, ondergaat het een gedaanteverwisseling. – Het lichtblauw op zijn vleugel wordt ONBESCHRIJFELIJK BLAUW. Ja, het vogeltje in de zon was kunst geworden.” Aldus Hans Dorrenstijn uit het boek DUDELJO! 

Wie kan het vogeltje, het lieve kleine ondeugende nieuwsgierige bolletje met het blauwe petje beter omschrijven dan cabaretier en vogelkenner Hans Dorrenstijn? Het boek DUDELJO is trouwens een aanrader als je wilt uitvogelen wat je lievelingsvogel is. Enfin, we dwalen af. Het vogeltje met een gevoel voor smaak zit lekker in zijn verenkleed. De pet, soms lijkt het op een kuifje is wellicht wat grof voor zo’n aandoenlijk vogeltje. Toch oogt het stoer! Precies wat de kleine vent wilt, want hoe blauwer de pet, hoe meer pret zullen we maar zeggen ;)! In tegenstelling tot zijn neef de koolmees, die kiest voor een elegant gele smoking met een zwart ‘stropdasje’zoals vogelaars dat zo mooi zeggen. Om indruk te maken op de vrouwtjes. Mees is trouwens een geboren zangtalent. Verder is het ventje behoorlijk pienter en zit vol met circustrucs. Zo kan hij met gemak ondersteboven foerageren. Deze acrobaat is trouwens een must in boomgaarden. Hij is een natuurlijke bladluizen bestrijder én een ingeburgerd vogeltje. Zo leerde dit vogeltje dat melk en karnemelk best te drinken waren. In 1960 – 1970 zocht men naar een mooie manier om melkflessen van de melkboer te sluiten. Dit werd gedaan met een klein dun folie waar de vogeltjes door aangetrokken werden. Proost!

Dit vogeltje heeft dus veel in zijn mars en mag daarom best de pet hoog op houden. Naast dat hij gevoel voor mode en talent voor zang en acrobatiek heeft, is Mees ook een ware kunstenaar. Kijk eens met hoeveel zorg en tijd de kleine vogel dit wonderlijke nestje heeft gemaakt. Zie je dat? Ja, echt paardenhaar alleen van de beste kwaliteit. 


Dat Mees in de smaak valt bij veel natuurliefhebbers blijkt maar weer met deze schildering van Beat the Colour die ik afgelopen lente heb geschilderd. Gelukkig hoef je geen kenner te zijn om Mees te spotten. Nu de winter in aantocht is trekken veel Scandinavische familieleden naar Nederland om gezellig te borrelen met een gezond schaaltje pinda’s. Mees gaat trouwens op tournee! Wil jij ook genieten van de prachtige zang en vliegkunsten van dit vogeltje? Hang dan een vetbolletje in de tuin op, ga er eens lekker voor zitten en geniet. De voorstelling is trouwens gratis. 😉

Liefs,

Moedertje Groen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.