CORONA, de beuk uhh boom in!

Beste volgers en natuurliefhebbers,

Helaas tot begin 2020 (en wellicht langer) zullen er geen activiteiten en excursies van Moedertje Groen meer plaats vinden. Geboekte excursies kunnen worden verplaatst naar nieuwe data in 2021. 

Verder hoop ik allen in het najaar en de winter voor alsnog DICHTBIJ de natuur te mogen brengen door verse blogs en vlogs.

De beuk erin!

150 jaar en ouder… Ik zit onder een beuk en ik fantaseer over zijn leven. Wie heeft hij allemaal voorbij zien komen? Wat heeft hij allemaal gehoord? De boom heeft een omtrek van ruim 1,5 meter. Hoeveel jaren is men al aan zijn waardevolle vruchten voorbij gelopen?

Ik kniel en ben de boom enorm dankbaar. Aan zee zijn de beukennootjes niet zo groot, ook in andere bossen had ik ze nog niet zo groot gevonden. Ze glimmen! Prachtig mooi kastanjebruin. De tamme kastanje is dan ook familie van de beuk en niet van de paardenkastanje. Één voor een pik ik zorgvuldig de grootste van het bladerdek af. Ik word in de verte vergezeld door een specht die zich ook tegoed wil doen aan de verse nootjes en weet zeker dat er in deze periode van het jaar tal van dieren zijn die zich voeden met deze lekkernij. De eekhoorn, specht, muis en gaai bijvoorbeeld.

Hoe langer ik mijzelf bezig houd met het verzamelen van deze voedingsbron, hoe rustiger ik word. Als een eekhoorntje knabbel ik af en toe een nootje uit een jasje. Steeds meer raak ik verwijderd van de menselijke werkelijkheid, de ‘consumptiewereld’ die een illusie is geworden. En waan mij even in het hier en nu. Samen met de oude beukenbomen lijkt de tijd stil te staan. Alsof de boom het gezellig vind dat ik er ben en zijn vruchten raap, want ik betrap mij erop dat ik er steeds meer zie liggen, die prachtig glimmen. Gulzig worden is een valkuil als het gaat om voedsel verzamelen in de natuur en dus besluit ik met een half boterhamzakje voldoening te nemen. Ik kijk om naar de laan van beuken. Stuk voor stuk zijn ze anders, maar allen hebben een verhaal en maken deel uit van een prachtige kringloop. Al eeuwen laten ze jaar in jaar uit, hun vruchten vallen en geven ons in het voorjaar fris groene eetbare bladeren die het ook goed doen om wonden te helen, het hout is krachtig en geeft een lekkere smaak aan gedroogde gerechten. De beuk is een van de betere geurende brandhout soorten. Vroeger gebruikte onze voorouders de nootjes om olie te produceren. De nootjes bevatten enorm veel vet en olie.

Sta dus even stil bij de beuk in het bos deze herfst, zijn kronkels in de takken en dikke stam maken het tot een prachtige reus.

-Kort roosteren op het vuur in de koekenpan (houtvuur op kolen, gas op laag pitje, inductie liever niet!)-
Pel de beukennootjes uit hun jasje als ze zijn afgekoeld- droog ze en bewaar ze
(vers bevatten ze blauwzuren dus eet er niet teveel vers)

– Lekker met mate in de yoghurt, taart, of havermout.
of
Vermaal de geroosterde noten met een vijzel tot pulp/meel-
rooster deze pulp in de oven met de deur op een kier op de laagste stand.
– de pulp kun je mengen met andere meelsoorten in brood of koekjes

 

Afbeelding kan het volgende bevatten: plant en eten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.