De touwtjes in handen

Jutters Katwijk, Jutters Noordwijk & Moedertje Groen nemen de touwtjes in handen tijdens het Nieuw jaars jutten. Letterlijk want, er word op kleine afstand handen vol vissers touwtjes, draden en andere plastic voorwerpen gevonden.

Op gejut staat netjes!

Afgelopen donderdag raasde er een gigantische storm langs de Hollandse kust. Meestal spoelt er na zo’n storm in de loop van de week van alles aan. Daarom nam ik het initiatief om Noordwijkers op te trommelen om te gaan jutten. Een gezellige bezigheid in de buitenlucht waarbij je ook lekker in beweging bent. We zijn met een groep van 10 deelnemers gestart bij de Vuurtoren van Noordwijk en wilde richting Katwijk jutten. Echter kwamen we niet eens een kilometer ver, zoveel afval lag er. Enerzijds restanten van afval afkomstig van strandpaviljoens, anderzijds veel afval uit zee.

De hoeveelheid doppen is zorgwekkend, want als je al die toppen optelt en je afvraagt: “waar zijn de flesjes gebleven?” is het trieste antwoord: ergens op de bodem van de zee of oceaan.

Sinds ik in Noordwijk woon jut ik regelmatig langs het strand naar strandvondsten. Samen struinen Luna en ik uren over het Noordwijkse strand. Een plek die qua kleur vrij eentonig moet zijn, maar als je 100 meter kijkt dan zie je groen,rood,blauw,wit… Allemaal plastic.

Jutters groepen nemen de touwtjes gezamenlijk in handen! Hier zie je een deel van de hoeveelheid afval gevonden over 350 meter strand.

De groepen Jutters Katwijk en de nieuwe groep: Jutters Noordwijk zetten zich in om iets aan dit afvalprobleem te doen. Zij praten met de gemeentes, zoeken naar oplossingen en brainstormen samen naar alternatieven. Het doel van deze Juttersgroepen is om het jutten langs de Noordwijkse en Katwijkse kust met regelmaat op de agenda te zetten en om samen te werken met de gemeentes.

Ook kinderen zetten zich in voor een schoon strand en duin

Wil je mee helpen? Sluit je dan aan tijdens de eerste tocht van Jutters Noordwijk. Op Vrijdag 23 februari! Wandel vanuit Katwijk richting Noordwijk, of vanuit Noordwijk richting Katwijk en verzamel zoveel mogelijk afval. Meer informatie volgt nog in de agenda van Moedertje Groen. Natuurlijk kun je ook samen met Moedertje Groen op (privé)strandexcursie.

Samen in verbinding met de natuur.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.