Dansen in de kring

Op een nacht gebeurde het, een ondergrondse zwamvlok groeide in één keer alle richtingen op. Hij ontnam de aarde haar voedingsstoffen, en de grasmat begon te verkleuren. Er was ondergronds een netwerk van schimmeldraden ontstaan, dit in alle stilte. Toen de omstandigheden zo gunstig werden schoten de vruchtlichamen, de paddo’s, boven de grond uit. Al was het toen al te laat… De heksenkring was ontstaan.

Het is dit weekend Castle Fest in Lisse. Iedereen die er van houd, is in de ban van Fantasy. Daarom een blog met een vleugje fantasie.

Een jaar geleden ontdekte we het. Op mysterieuze wijze ontstonden er kuilen in de grasmat en begon de groene frisse kleur langzaam te verdwijnen. In eerste instantie denk je dan niet meteen dat er onder de grond duizenden schimmels zitten die je grasmat aantastte. Maar ik had er eens over gelezen, het was of een heksenkring of een mierennest. Wie denkt dat er alleen schimmels in het bos een heksenkring vormen heeft het dus mis. Het resultaat na een jaar de natuur haar gang laten gaan mag duidelijk zijn. Een grote brede kring in het midden van de grasmat, en paddenstoelen overal. Inmiddels is er een heel groot stuk gras dood. Dit komt omdat de schimmels onder de grond een soort waterafstotende regenjas vormen. Het kan ook juist zijn dat er een stuk groen gras wat hoger groeit dan de rest. Hoe dan ook, heksenkringen zijn geen pretje voor de gene die van een groen gazonnetje houden. Toch pap ;)?

En dus zocht mijn vader overal op het wereldwijde grote spinnenweb naar tips om zijn gazon te redden. Maar alles uitgraven tot meter diep en je grasmat opnieuw aanleggen leek ons niet een top plan…. Ah tip 2. Bemest niet je gazon want dat zorgt ervoor dat de schimmels zich sneller uitbreiden. Tip 3. koop een bestrijdingsmiddel op het grote spinnenweb met sulfiet erin, dit zal de schimmels doen uitdrogen.  


Maar hé, nu komt mijn favoriete gedeelte van de onverklaarbare ‘dingen’ van Moeder Natuur, want hoewel nu bijna alles met wetenschap opgelost kon worden, stonden de mensen in de Middeleeuwen voor een griezelig raadsel. Dit kon niet veroorzaakt worden door de natuur! Dit moest het werk zijn van hekserij! Zij die in een heksenkring stonden of het werk van de duivel zouden uitlachen zouden er voor altijd in gevangen blijven! Wat de mensen toen niet wisten is dat een netwerk van schimmels zo snel kan groeien, dat er in één nacht al een heksenkring kan ontstaan. Maar nee, dit moest het werk zijn van heksen of feeën zijn die van middernacht tot de dauw danste in hun kring van paddenstoelen. Met mijn half Engelse bloed dat door mijn aderen stroomt ben ik ook even gaan googelen op de Engelse benaming, en ach die is zo schattig: Fairy Ring. 

Heksenkringen zijn nauwelijks te stoppen. Er is een heksenkring van 1 kilometer breed gevonden en 700 jaar oud! Ook rondom de stenen van Stonehenge zijn heksenkringen gevonden. Zou dit toeval zijn? In Nederland komt er ook een bekende heksenkring voor, vlakbij Oss op de Munse hei. Is er een link tussen de schimmels en het heksenkruid wat daar groeit?
Ik vind het prachtig dat veel dingen die niet verklaarbaar konden worden destijds werden bestempeld met magie. Heksenkruid, heksenzwammen, heksenkringen… 

Er is veel onderzoek gedaan naar de soortenschimmels die een heksenkring vormen. Zo heeft een boswachter mij ooit uitgelegd dat sommige schimmels alleen bij bepaalde soorten bomen kunnen groeien. Zoals dennen, eiken en sparren. Of op specifiek stuk grond met bepaalde waarde aan voedingstoffen(extreem nat of juist net na een bosbrand)
Maar, tot op de dag van vandaag is het nog steeds een raadsel waarom de schimmels in een cirkel uitgroeien, durf jij het aan rond middernacht, om een dansje te wagen in de heksenkring?Liefs,

Moedertje Groen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.