De terreur van de Tepelhoorn…

edit dit is een oude blog: WIL JE MEER LEZEN OVER DE TEPELHOORN EN ANDERE DIEREN UIT DE NOORDZEE? Check mijn boek: Moedertje Groen – Leven aan de kust. Daar tref je een verhaal over de tepelhoorn en andere bijzondere dieren. 

Als je ze eenmaal ziet, dan zie je ze overal liggen. Oprapen maar. Daar liggen ze dan, zielig bij elkaar verzameld in de avond zon. Vermoord. Willekeurige slachtoffers, sommige met hun streepjes pyjama nog aan. Het zijn de daden van de Grote Tepelhoorn. Tepel? Ja, de Tepelhoorn. Overdag is hij een oersaaie slak, maar ’s nachts….

Vroeger als kind verzamelde ik ze al: schelpen met gaatjes. Grote schelpen, kleine schelpen, ruw en in alle kleuren.  Handig zo die gaatjes van de natuur. Het zijn gaten gemaakt door een zeeslakje. Hongerig kruipt hij over de zeebodem opzoek naar slachtoffers. Als hij deze eenmaal gevonden heeft begint hij te raspen. Aan de tong van de tepelhoorn zitten mini tandjes. Het duurt even, maar met veel geduld raspt hij met zijn tong een oneven gaatje in de schelp, wanneer hij dicht genoeg bij het weekdiertje is, spuit hij gif in het weekdiertje. Dit weekdiertje verdoofd en vervolgens het etenstijd voor de slak. Het is een echte roofslak dus. De dieren leven voornamelijk in de nacht en overdag graven ze zichzelf in.

Je zou de naam maar moeten dragen: ‘Tepelhoorn’ Hij draagt deze naam omdat hij van bovenaf op een tepel lijkt. Dit valt vooral op bij de roze, zalmkleurige exemplaren. De vissers vroeger hadden een rijke fantasie en vonden de schelpen op borsten lijken.
 
Ei ei ei en we zijn zo blij…
In april begint ook in de Noordzee het voorjaar. De eieren van de tepelhoorn voelen glibberig en glad aan en zien eruit als een stukje plastic. Vooral als de wind de eieren heeft uitgedroogd.   Het seizoen van ei kapsels is langzaam weer op gang gekomen. Alle slakken leggen eieren. De Wulk maakt een soort ballonnetjes en de fuikhoorn legt de eieren graag één voor één op schelpen of drijfhout. 
 

In tegenstelling tot zeesterren, wulk-eieren, roggen kapsels krabben ect. kun je dit niet drogen in de zon om te bewaren, want het lost op. Ook in de bio-ethanol lukt het niet, want ook dan blijft er weinig van over…. Geen eitje dus, om dit toekomstige lesmateriaal te bewaren. Terug de zee in dan maar? Helaas, de eieren spoelen door de harde wind aan en drogen snel uit. Door stroming kun je de eieren niet terug zetten. Toch overleven er genoeg slakjes in de zee, de eieren komen binnen enkele weken uit en dan drijven er tientallen larfjes(babyslakjes) in het water.

Zo! Nu weten jullie in ieder geval waar die gaatjes vandaan komen in de schelpen. 
 
 
Moedertje Groen
 

2 reacties

  1. Ja en dan dus, laat je de eieren liggen of wat doe je er mee? Is het ongedierte?

  2. Op het eind vd middag liep ik langs de vloedlijn in Hoek van Holland. Daar lag het vol met (ik dacht stukjes kapot rubber. Maar nee hoor het zijn dus eierstrengen. Dank voor de uitleg in dit artikel. Zo heb ik er weer iets bijgeleerd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.