Exotische liefde

 

Je wandelt op een  frisse zonnige dag door het park/bos en hoort opeens tropisch gekwetter, je kijkt omhoog en ziet dat een mannetjes parkiet, een vrouwtje het hof maakt. Schattig denk je bij de eerste ontmoeting met deze vogel, tot het er honderden zijn en het romantische gekwetter veranderd in gekrijs…
 
…Ze zijn knalgroen, luidruchtig en brutaal. Ik heb het hier over onze exoot uit zuidelijke gedeelte van Azië en centraal tropisch Afrika, de Halsbandparkiet. De Halsbandparkiet heeft zijn naam te danken aan de zwarte kring om de nek van de vogel, echter is Lorre waarschijnlijk nog een ‘vroege vogel’ en is zijn kring dus nog niet duidelijk zichtbaar.  
 
Niet veel mensen zijn fan van ze. Moedertje Groen discrimineert niet graag, maar deze twee hier horen hier niet thuis! Toch is het, zoals veel zaken in de natuur als het om exoten gaat, onze eigen schuld dat deze ’tortelduifjes’ elkaar de liefde verklaren. Want als sinds de Sixties komt deze parkiet in het wild voor in Nederland, simpel weg doordat ze ontsnapt zijn. 
       Ze statten nog wat af, en niet voor een dagje shoppen in de Kalverstraat of uitwaaien aan Scheveningen. Ze vormen een plaag in veel steden! Dit komt omdat de vogels het zichzelf graag gemakkelijk maken. Ze schuiven graag aan, aan voedertafels en lusten pap van pindakettingen en zaden van volières.  Ook buiten de steden trouwens want daar stelen ze de appels en peren, en zijn daarom geen vrienden met de fruittelers. 
       Daarnaast stelen ze nog iets kostbaars; huizen! Parkieten en veel papengaaisoorten zijn holenbroeders. ‘Holbewoners’ dus 😉 Zoals hier op de foto’s en filmpje te zien is, keurt dit paartje een nest van een bonte specht die hier vorig jaar haar nest had. Wanneer het nodig is worden de bewoners uit hun huizen verjaagd en zitten de halsbandparkietjes er warmpjes bij. Simpel toch zo’n verhuizing? 
 
Er wordt heel veel slechts gezegd over deze ‘groene vogel’. Afnamen van andere vogelpopulaties? Er is nog maar weinig wetenschappelijk bewezen. Lorre en Lorena waren zo druk bezig met verliefd zijn en hun verhuizing dat ik ze mooi even kon observeren, fotograferen en filmen, want hun liefdesliedjes klinken best zoet. Hoewel de pimpelmees een echte acrobaat is, de boomklever ondersteboven kan ‘kleven’ aan een boom, de specht een échte trommelaar is… Is deze parkietensoort toch een klein beetje een kunstenaar. Met zijn snavel klom Lorre zonder moeite van tak naar tak, en maakte Lorena zo het hof.
 
 
Geliefd of niet? Daar trekken Lorre en Lorena zich niets  van aan. Al die negatieve aandacht is niet gezond voor hun tropische hart, zij knuffelen gewoon door met Valentijnsdag. Net als veel papegaai soorten vormen ook zij een monogaam paartje voor het leven. Ze maken elkaars verenkleed schoon, gaan samen op avontuur en soms plukt hij een bloemetje voor haar. Is het huisje niet goed genoeg? Dan knaagt Lorre met zijn sterke snavel het gat van het hol groter zodat zij haar eitjes kan leggen. Romantisch toch?
Liefs
 
Moedertje Groen
 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.