Vol GAS tegen de Gaswinning op Schiermonnikoog

Op zaterdag 3 augustus tekenden we het logo van de Waddenvereniging in het zand. We kwamen samen op het strand bij paal 7. De harken werden uitgedeeld en we liepen in stilte met het rode lint richting de waterkant. Het water was aan het zakken en het zand was mooi opgedroogd. Aan de horizon is het platform zichtbaar dat binnenkort wordt gebruikt door ONE-Dyas voor het plaatsen van een boorplatform.

Samen met een groep uit Duitsland, Borkum, en een groep toeristen en eilanders tekenden we onder proffesionele leiding van Lothar Bracht het logo van 80×80 meter in het zand. Ik mocht met een grote passer de cirkels maken in het zand. Aan de stok zat een touw die ik strak moest houden. Zo ontstond er een prachtige cirkel in het zand. De lijnen werden vervolgens aangeharkt. Zo creëer je reliëf en schaduwen die van bovenaf goed zichtbaar zijn. Een dronevlieger filmde het proces en fotografeerde het eindresultaat. Hieronder volgt een fotoverslag en links naar meer informatie.

Mijn reactie: Ik ben niet van de grote protestacties of bijeenkomsten, maar ik vind dit veel te belangrijk. Met mijn taak als educatieve begeleider en schrijfster breng ik mensen in verbinding met de (Noord)zee. Het is van groot belang dat we het leven onder de golven beschermen. We hebben de aarde tenslotte te leen. Gisteren zwom ik bij paal 8 van het eiland in zee. De grote kranen zijn als een monsterlijke draak zichtbaar aan de horizon. Ik voelde mij zo klein. Een intens nietig wezen dat deel uitmaakt van iets groots. Ik liet mij drijven in de golven en probeerde mijn hoofd schoon te spoelen. Het onbegrip en de frustratie zijn groot. Hoe kan de Waddenzee, een werelderfgoed zo beschadigd raken. De gevolgen zijn onomkeerbaar en nog niet eens duidelijk. Door mee te doen aan deze mooie actie op 3 augustus voelde ik mij een beetje verbonden met de zee. Het is van groot belang dat we de verhalen die de Wadden en Noordzee ons te vertellen hebben doorvertellen. Het is tenslotte ons ‘eigen huis’ en ons thuis, wij bestaan uit water en dragen de zee in ons hart. Diep van binnen is iedereen een kind van de zee, dat mogen we niet vergeten.

Met een soort passer konden we strakken lijnen trekken in het zand, deze werden vervolgens aangeharkt.

We harken samen het logo binnen de lijntjes.

Nieuws linkjes klik erop voor de informatie

Alle informatie over de gaswinningen 

Greenpeace stopt met actievoeren wegens het verliezen van een kort geding

Artikel NOS: Boren mag beginnen, het platform wordt momenteel gebouwd.

Vijf vragen over kabels in de Noordzee 

Website van de Waddenvereninging: actie vol gas tegen de Gaswinning

Alle foto’s en video’s van deze dag, acties en informatie

Protestpagina op facebook: Vrije horizon Schiermonnikoog

Op weg naar ons ’tekenveld’

Ook de jongste deden fanatiek mee.

Het ’tekenvel’ werd zorgvuldig uitgelegd met strakke lijnen en berekeningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.