De koningin logeert bij huize Groen.

De koningin logeert bij Huize Groen.

Maanden zat ze daar, verstopt in mijn plafonnière: een heuse Wespenkoningin. Ergens in het najaar vloog de majesteit mijn woning binnen, een luid gezoem deden zowel de snoozende hond Luna als mijzelf doen opkijken. Nog net kon ik een groot beest van het raam de lamp in zien vliegen. In de lamp zag ik het silhouet van de wespenkoningin bewegen. Zij stoorde mij niet en in de hoop dat ze wel weer zou vertrekken liet ik haar zitten.

Vandaag heeft ze uitgecheckt. De dame in haar streepjes kostuum heeft maanden lang een dutje gedaan in de lamp.  Misschien, omdat ik die lamp nooit aan heb dat ze besloot te blijven. Een fijne plek voor een winterrust lijkt het mij niet. Ze zal wel uitgeput zijn geweest toen ze wanhopig een plekje zocht in mijn huis. Ze is overigens niet het enige majestueuze insect die is blijven slapen. Op zolder had ik enkele dagpauwogen, maar zij checkte een maand geleden al uit. (zie de video hier).

Een tikkeltje bozig was ze wel, want ik heb haar direct de deur gewezen. Geen grote zoemende dames voor het raam, hup naar buiten majesteit. Ja, ik sla best een kreet als ik zo’n dier hoor zoemen. Vorig jaar kreeg ik een flink aantal defensieve wespen achter mij aan tijdens het plukken van brandnetels. Zeker een stuk of veertig vlogen enkele meters achter mij aan. Ik heb gerend voor mijn leven door het weiland en kwam er met twee steken in mijn nek nog netjes vanaf. Wespen ruiken je (angst)zweet en de werksters scheiden een stofje uit die de rest van de werksters verteld dat er gevaar dreigt. Ze zullen er alles aan doen om hun indringer (in dit geval dus mijn persoon) te verjagen. Het wespennest tussen de brandnetels is die zomer verder ongestoord gebleven. Dat is maar goed ook, want het gaat niet bepaald goed met deze diertjes. Agressief zijn ze zéker niet, maar ze komen goed op voor zichzelf. Wel kan het zijn dat ze door jouw paniekerige gezwaai en heftige parfum luchtje wat gefrustreerd raken. Zwaai dus maar niet naar de koningin.

Bij het zoeken naar informatie over wespenkoninginnen stelde Google mij weer eens teleur. Pagina’s over bestrijden van deze zeer nuttige diertjes kwamen bovenaan in de zoekresultaten. Dat volgde natuurlijk tot advertenties over bestrijding van ‘ongedierte’ en meer gespuis. Een treurige bijkomstigheid die cookies en algoritmes, want deze nuttige dieren hoef je helemaal niet te bestrijden, integendeel.

Trouwens, ik heb groot respect voor deze kleine dieren. Zij doen in het begin alles alleen, een Koniging die voor zichzelf een nest bouwt, daarna legt ze de eieren waar werksters uit komen. Je kent ze wel, die zoemende dieren die jouw rust komen verstoren als je lekker buiten eet. Veel mensen denken dat wespen vleeseters zijn. Als kind vond ik het fascinerend om te zien hoe de werksters hele stukjes kip tijdens een barbecue van mijn bord aten, maar ze eten veel meer dan alleen vlees. Ze ruimen dode dieren op in de natuur én vangen flink wat muggen en vliegen wat erg fijn is voor ons. Daarnaast zijn ze net als bijen belangrijke bestuivers. Vorig jaar zaten er op de bloeiende pastinaken in mijn tuin voornamelijk zweefvliegen en wespen. Een mooie match, die dames in hun geel-zwart gestreepte mantelpakje op een knalgele bloem.

Van mij mag de koningin komend najaar best weer inchecken. Ze was een makkelijke gast en klaagde niet. De rest van al haar werksters sterven aan het einde van de zomer. Maak je dus maar geen zorgen wanneer je een wesp tegen komt, zwaai even vriendelijk op een veilige afstand, groet haar en bedank ze even voor hun zéér nuttige werkzaamheden.

Toch (over)last van wespen? Dan zijn er genoeg alternatieven die werken en laat de adviezen van Google maar buiten beschouwing. Kijk op wespenstichting.nl wat je kunt doen en wie je kunt bereiken.

Geel / zwart wordt deze zomer de nieuwe mode.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.