Stel je voor je bent een eekhoorn. Die pluimstaart heeft ontzettend veel functies. Je hebt altijd een paraplu bij je tegen de regen. Schaduw als het heet is, want de Latijnse naam voor Eekhoorn is namelijk letterlijk vertaald: ‘schaduwstaart.’ Goed een paraplu, maar die staart dient ook om te vliegen.
Eekhoorns maken enorme sprongen, van tak naar tak kunnen ze wel drie meter ver springen. Ze gebruiken hun staart dan als roer om te sturen. Weer zo’n mooie acrobaat in het dierenrijk.
Eekhoorntjes zijn populaire zoogdieren. Er is zelfs een verkiezing gehouden in Nederland waaruit bleek dat wij mensen, de eekhoorn het leukste zoogdier van Nederland vinden. Hij is ook wel erg schattig. Dat hoofdje met pluimpjes, die in de winter langer zijn dan in de zomer, en dan die prachtige staart en de manier waarop hij nootjes eet. De eekhoorn is totaal niet schuw, hij laat zich graag overdag zien. De eekhoorn heeft weinig te vrezen voor mensen, behalve bij het oversteken van de snelwegen. Wie er schattig uitziet heeft meer kans op een lekker hapje, daar doet de Eekhoorn graag een showtje voor. Als jij het eten maar ophangt in de boom.
Eekhoorn helpt de mensheid ook een handje het bos te behouden. IJverig stopt hij zijn winter voorraad in de grond, maar soms raakt hij weleens een zaadje kwijt en hieruit ontstaan dan nieuwe boompjes. De eekhoorns namen in de jaren zestig flink af, vroeger heel vroeger waren eekhoorns namelijk dat wat de damherten van nu zijn: overal! Maar een virus heeft toen het aantal sterk laten dalen. Daarom zul je geen rode eekhoorns meer tegen komen in het Hollandse Duin gebied rondom Noordwijk. Wel komen er volop rode eekhoorns voor op de Veluwe.
Oorspronkelijk komen onze rode vriendjes alleen voor in de bossen rond zandgronden in het oosten, midden en zuiden van het land namelijk. Tot er de mens zich mee kwam bemoeien en eekhoorns in onze duinen ging uitzetten. Die populatie heeft zover ik heb gehoord door Staatsbosbeheer het in het Hollands Duin niet overleefd. Eekhoorns zijn wel kieskeurig, hoe ouder een bos hoe beter. Ook willen zij veel naaldbomen.
Eekhoorns zijn niet alleen mooi, schattig en goede klimmers. Zij zijn enorm slim. Hun nesten bijvoorbeeld zijn zo gebouwd dat het een verborgen ingang heeft. Mei is de tweede paartijd van de eekhoorn, de eerste jongen zijn dan al het huis uit. Zij worden in januari geboren. Uit genetisch onderzoek blijkt dat de jongen uit een nest van eekhoorns diverse papa’s hebben. Is dit omdat mama met iedereen ligt te rollebollen? Nee, zij wordt door meerdere mannetjes bevrucht, maar ze houden er geen affaire aan over. Eekhoorntjes leven solo, de kinderen groeien zonder papa op, na drie maanden moeten de kleintjes het huis al uit!
Probeer jij maar eens uit 100 dennenappels de zaadjes te pulken, zoveel lust een eekhoorntje op één dag! Wanneer voedsel schaars is, is de eekhoorn een alles eter, afhankelijk van het seizoen. De eekhoorn lust insecten, jonge vogeltjes zelfs diverse paddenstoelen staan op zijn menu. Zo nu weten we ook weer wie er heeft geknabbeld aan het eekhoorntjes brood!
Bron: bioloog Vilmar Dijkstra.
Kijk hier naar een mooi filmpje: