‘Waar komen de baby’s vandaan?’

 

Tijdens mijn fietstocht naar Spanje kwam ik regelmatig een groot gevaarte van takken tegen. Meestal op de oudste kleine kerkjes en gebouwen. Het waren de nesten van ooievaars, de gelukbrengende vogel die we vandaag de dag nog altijd zien als een symbool van geboren baby. De mens grijpt al eeuwen lang terug naar bijgeloof en tradities, fabels en gaf elk natuurfenomeen wat onverklaarbaar leek een reden, meestal kwam dat door een dier. Nestelde de ooievaar zich op jouw huis? Dan betekende dat een jaar vol geluk!

Er gaan diverse verhalen rond waarom de ooievaar baby’s zou brengen. Het ene verhaal legt uit waarom moeder op bed ligt, zij zou zijn geprikt in haar been door de ooievaar. Vroeger wilde mensen graag dat de ooievaar op hun huis kwam broeden, ze bouwde platformen waarop de ooievaar kon nestelen en rusten. Overdag vlogen de ooievaars naar rivieren, hier zouden volgens veel dorpslieden de zielen rond dwalen van pasgeboren kinderen, als dank voor een veilig nest bracht de ooievaar een kind mee terug uit de rivier. Inmiddels weten we wel beter…

 
Tijdens mijn start van het Pieterpad in Groningen afgelopen augustus kwam ik met wat hulp van vogelaars er achter dat er nog een bijzondere vriend was gesignaleerd. De zwarte ooievaar, die hier in de zomer zijn vakantie doorbrengt.De laatste jaren gaat het goed met de ooievaars! In de uitgestrekte weilanden van Groningen happen ze zo een lekker kikkertje naar binnen en ook een muisje gaat erin als koek, laat er deze zomer nou een grote muizenplaag zijn, mooie plek dan zo’n weiland om je vol te proppen. Ooievaars zijn trekvogels, je zult ze niet het hele jaar kunnen spotten en daarom is het altijd mooi als je een paartje ziet, ze leggen grote afstanden af om te overwinteren, maar sommige blijven dichter bij huis. Ooievaars zijn niet trouw aan elkaar, maar wel trouw aan hun nest, ze komen ieder jaar terug op hun eigen nest, waar een spectaculair liefdesceremonie plaats vindt. Je kent het vast wel, met uitgerekte nek klepperen zij de boel bij elkaar.
 
 
De ooievaars die ik gespot heb tijdens mijn wandeling over het Pieterpad waren aan het ‘chillen’ en een reserve aan het aanleggen. Ze wachten elkaar op, om te vertrekken naar Zuid-Europa of verder richting West-Afrika. Ze zullen medio-september, eind september Nederland verlaten, zwaai je ze even uit als je ze ziet vliegen? Ze komen pas rond maart/april weer terug.
 
Hoe zit dat dan, waarom trekken vogels weg? Vogels kennen geen politieke kwestie, ze hoeven niet in te burgeren. Trekvogels blijven altijd maar relatief kort in ons land als tussenstop en zoeken dan weer de landen op waar meer voedsel te vinden is, maar als zij vertrekken maken ze weer ruimte voor de wintervogels die juist in ons kikkerlandje komen overwinteren. Trekvogels leggen echt record afstanden af, en hebben een ingebouwd kompas, ze weten altijd de route. Daarnaast heb je de standvogels die altijd in ons land blijven zoals bijvoorbeeld spechten en huismussen.
 
Wat ben jij liever? Een trekvogel of een huismus ;)? 
 
 
Liefs,
 
Moedertje Groen.
 
 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.