’t Zwanenmeer

Foto van Andrea Bleeker NH

Een stuk uit de negentiende eeuw, wie kent het niet. Betoverend mooi dansen de afgetrainde lichamen op de wereldberoemde  klassieke muziek van Tsjaikovski. 
De balletdanseressen beelden het sprookje zo sierlijk uit, dat het je in zijn greep houd tot de laatste noot van muziek gespeeld is. Een keer heb ik mijn eigen Zwanenmeer gezien, die nog indrukwekkender was dan het klassieke stuk.
Het was prachtig, bij een broedplaats voor watervogels in Friesland zwommen honderden jongen zwanen op het meer. Hun vleugels schitterde in het zonlicht, het water leek door de zon van zilver en even leek het alsof het sprookje tot leven kwam.

Dat is één van de drie als je aan mij vraagt: ‘waar denk jij aan bij een zwaan?’

Nummer 2: De zwaan is de grootste watervogel van Nederland. Lang heeft deze vogel symbool gestaan voor de KLM en wie het geluk heeft gehad in zijn leven deze vogels te zien opstijgen en vliegen kan begrijpen waarom de zwaan het symbool werd van de KLM. Een zwaan heeft net als vliegtuig een ‘aanloop’ nodig om op te stijgen, maar eenmaal in de lucht kunnen ze met gemak 8000 km vliegen om te overwinteren in Nederland. Een watervogel die aan watersport doet, want deze 11 kilo zwaar wegende watervogel heeft een behoorlijke landing nodig op het water. Met zijn poten remt hij af om vervolgens rustig verder te dobberen op het water. 

De knobbelzwaan werd veel als siervogel gebruikt op boerderijen en in parken maar verwilderde en komt nu voor in parken, weilanden, boerderijen, meren en sloten. Mama en papa zwaan hebben hard gewerkt. De broed periode duurt zo’n twee maanden en in mei komen de eieren uit. Prachtige grijze donsjes kruipen warm onder moeders verenkleed. Papa is een felle verdediger, maar het is een lachertje dat een zwaan je arm kan breken met zijn vleugels hoor. Moeder natuur heeft altijd wel een romance klaar, zo ook in de vogel wereld. Sommige mensen zien een zwaan als symbool voor romantiek, want inderdaad als man en vrouw samen zijn vormen ze vaak een hart met hun lange hals. Zwanen paartjes blijven vaak hun leven bij elkaar. Elk jaar maakt de man het vrouwtje opnieuw het hof met een prachtige dans die zo synchroon gaat dat ze zo mee kunnen doen aan “Swan you think you can dance?” Anyway, ze vormen hoe dan ook een mooi gezin, want hoewel de jongen hun eerste vlucht al na vier maanden maken, blijven ze nog een jaar close bij hun moeder.

 
Met zo’n lange nek die wel 25 nekwervels telt, kan een zwaan wel een meter ver even koppie onder. Plantjes, kroos en kleine diertjes staan er op het menu van deze grote witte reus. Niks bijzonders eigenlijk. Maar voor deze ukkies nog even niet, mama fungeert prima als tijdelijk bootje om uit te rusten.
 
 

Want een goed schoonheidsslaapje is belangrijk. Straks zijn ook deze ukkies, naast de gieren en ganzen de hoogst vliegende vogels ter wereld. Tot slot nummer drie: een zwaan blijft een betoverende vogel en dat is terug te lezen in de sprookjes van Andersen en Grimm. Wie weet, heel misschien is deze moeder zwaan ooit ook wel een prinses geweest…Liefs,

Moedertje Groen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.