Een spin in mijn haar en een spinnenweb in mijn neus. Het is nu toch echt nazomer. Eind juli kwamen de eerste spinnen al, maar nu is mijn achtertuin een compleet kuuroord voor kruisspinnen geworden. Gisteren lag ik in mijn buiten bed toen er een dikke vriend een web boven mijn hoofd aan het maken was. In het licht van de lantaarnpaal(helaas) zag ik het web glinsteren boven mijn hoofd. Ja, de herfst komt.
Mijn wekker en ik zijn geen vrienden en ik vind het belangrijk om uit mijzelf wakker te worden, hierdoor heb ik de eerste mooie ochtenden met mist ge…mist, maar als ik dan eenmaal uit bed ben sta ik AAN! Een gevoel van rijkdom (op Schiermonnikoog tenminste). Maargoed, mijn lijf en hoofd hebben nog helemaal geen behoefte aan die maanden met de ‘r’ in de naam.
Is dit dan een pessimistisch begin van de nazomer? Zéker niet. Je beleefd de seizoenen pas goed als je een tuinder bent, of eigenlijk als je een ecologische tuinder bent. Zaden oogsten van de uitgebloeide bloemen, droogboeketjes maken, boeketjes maken van de laatste kleurrijke bloemen en de planten aanschouwen die nog volop bloeien. Er is een tweestrijd op de tuin: planten die opnieuw in bloei komen en blijven geven vs planten die al bruin en uitgedroogd zijn. Ook de meeldauw(een schimmel op je plant) en de Phytophthora(een ziekte die voorkomt bij nachtschade) vieren feest. De meeldauw op de pompoenen heeft gewonnen en dus is de helft van de pompoenen nu pap geworden. De tomaten buiten zijn ziek geworden door de Phytopgthora, een geweldige naam voor een pseudoschimmel. Niemand kan het schrijven of uitspreken en met je komst is ook al geen tuinder blij. Maargoed, de tomaten in de kas hebben een opleving. Dus zit de vriezer over een maand weer vol soep. Verder heeft de boerenkool op een of andere manier alle rupsen ontweken en heeft de wolmunt mijn tuin veroverd. Ja het tuinfeestje zal nog wel even doorgaan. Ondertussen verwijder ik nu volop kweek, want ik wil niet dat de grassen zaden gaan vormen. En wat ik vooral tegen mijzelf moet zeggen: ‘je hoeft niks, ga zitten en geniet ervan.’ Dus dat doe ik, elk half uur even een pauze om een andere plant te observeren. En iedere dag dat ik er niet ben is er een wedstrijd in mijn hoofd bezig tussen de tuin en het mooie eiland Schier. Conclusie: buiten is mijn thuis.
Schier heeft weer heel veel inspiratie gegeven, ontmoetingen gebracht en een spontane leuke wandeling met Koos Dijksterhuis (bioloog, schrijver en columnist bij Trouw) over het eiland.
Achter de schermen van Moedertje Groen…
- …Staat de appelazijn in de maak van de afgevallen en misvormde appeltjes.
- …Worden de kruiden zoals verbena gedroogd.
- …Zaai ik alvast voor volgend jaar klaver en bloemen
- …Probeer ik door te zetten met zwemmen en koud douchen om straks weer de gure winter te lijf te gaan!
- …Hiervoor ga ik binnenkort ook de duindoorns weer oogsten en invriezen, zo kan ik in de winter toch dagelijkse hoeveelheid vitamine binnenkrijgen in één besje! (later meer hierover)
- …Baal ik dat andere projectjes zoals de olie van goudsbloemen mislukken(gaan schiften)
1 halve pot vullen met water en de rest aanvullen met grove appels. Een groentenetje van de Lidl kapot geknipt en over de pot gedaan. Een zakje met een zware steen boven op de appels gelegd zodat ze onder water blijven. Twee lepels rietsuiker voor de kleur.
Nu maar hopen dat het proces goed verloopt. Appelazijn is geneeskrachtig en voor veel lichamelijke kwalen en ongemakken inzetbaar. Bovendien ook lekker om tomatensoep en zuurkool te ‘ontzuren’. Goed om je haar mee te spoelen, huidkwaaltjes te lijf te gaan en nog veel meer.
Over een paar dagen moeten er koolzuurbelletjes verschijnen dus ik ben benieuwd.
Verwondering 5
BLOEINIEUWS 5
De gele toorts was vorige maand op zijn mooist. Al gauw vielen alle bloemen uit en is de plant uitgebloeid. Ook dan is hij nog mooi, de zaaddoosjes hebben een heel klein spleetje net als een kattenbelletje. In die balletjes zitten duizenden zwarte zaadjes. Ik knip altijd een paar stengels af om te voorkomen dat mijn tuin ontploft met toortsen. Uitgebloeid staat hij ook mooi in een droogboeket.
Een geweldige reus in je tuin en het gezoem van alle bijen is zo luid dat ik er in de ochtend wakker van word. Deze kanjer doet het super op droge zandgrond en dát hebben we hier genoeg. In de ochtend zie je trouwens de uitgebloeide bloemen op de grond vallen als een soort ‘gele regen’. Ik ga ze weer missen, maar het is dé insectenflat voor overwintering van spinnetjes.
Zwijmelen tussen de bloemen fotoserie:
De Heemst was gigantisch hoog dit jaar. Dat leverde mooie plaatjes op. Tijdens de zonsondergang zakte de zon net boven de schutting. Het laatste streepje licht scheen dan door de tedere lichtroze bloemen van deze ‘marsmallow’ plant heen. De plant kreeg een betoverende gloed. Heemst voelt fluweelzacht aan, ze is een aaibare knuffelplant en zeer geneeskrachtig voor de wintermaanden.
VOGELPRET!
Deze steenlopers (op de achtergrond op de basaltblokken) kregen natte voeten van de golven. In de jachthaven van Schiermonnikoog, rusten bij hoogwater tientallen vogels op de basaltblokken. Dat is niet alleen fotogeniek, maar ook gezellig. Het geluid wat ze met zijn allen produceren is net een kippenhok. De steenlopers op de rotsen vallen niet direct op, wellicht hebben zij daar hun naam aan te danken. Het is leuk om deze vogels te observeren. Het water bleef stijgen, ook deze stern moest even rusten.
NIEUWS VAN ONDER DE GOLVEN
… Of eigenlijk boven dit keer. In Noordwijk lukt het mij niet altijd om bij de zonsondergang te zijn, mede door de drukte op het strand waar ik geen zin in heb. Als ik dan ga word ik altijd beloond. Mooi licht, leuke vondsten en een prachtig zeetje bijvoorbeeld. Kijk eens hoe dit licht door deze twee schelpjes heen schijnt. De schelpjes kleuren oranje tot goud.
Tot slot…
Sluiten we af met een gedichtje.
Bedankt voor het lezen.
Vond je dit een leuk bericht?
Deel het gerust met je netwerk of reageer in een bericht op deze pagina.
Pingback: Geneeskrachtige eetbare konijnenkeutels… – Moedertje Groen