Pieterbaas

‘Zachtjes gaMoedertje Groen en pietermanan de paardenvoetjes, trippel trappel trippel trap…- En ik droom van Sinterklaas en zijn zwarte Pieterbaas’  Zo gaat zomaar een van de ouderwetse sinterklaas liedjes…’ Maar de Noordzee kent ook een Pieterbaas! Hij is snel op zijn teentjes getrapt, als hij die zou hebben. Jij, beste lezer kan er gif op innemen dat als je met je tenen in hem trapt je heel hard gilt!  Deze vis komt niet uit Spanje, maar gewoon uit onze Noordzee: de Pieterman.

 

Pieterman gifstekelJa wie kent hem niet, Sinterklaas, sinterklaas en natuurlijk zijn Piet. De Pieterman is niet zwart, enkel zijn gifstekel op zijn rug, zoals op de foto prachtig te zien is heeft een opvallende zwarte kleur. De Pieterman komt in de winter nauwelijks voor langs de kust, maar zomers ligt hij ingegraven in de ondiepe gedeelte van de  Noordzee. De afgelopen jaren nemen de pietermannen fors toe in netten, en langs de kust. Dit zorgt voor verontrusting bij badgasten.  Nee in tegenstelling tot ‘wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe…’ Doet de pieterman het er niet toe of je stout bent of lief. Wanneer er gevaar dreigt zet hij zijn stekels uit, met als pronkstuk zijn gifstekel! en ja… Dit doet pijn!

Laten we even van het ergste geval uitgaan, dan kun je flauwvallen, zwellingen en hartkloppingen krijgen. Mocht je echt stoer willen doen en de steek niet behandelen dan beland je in het ziekenhuis met een enkele keer amputatie tot gevolg. Soms kun je nog weken last hebben van zijn steek, zeker als er een allergische reactie optreed. Ja dames en heren, deze slechts 14 cm kleine vis is de giftigste vis van Europa! Even in simpele taal: Zodra er druk op de stekel komt, beschadigd dit de stekel en komt het gif uit de klieren vrij. Tijdens de eerste 20 minuten kan het gif zich snel door je ledematen verspreiden. Belangrijk is dus om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hoe? Het gif bevat eiwit, en eiwit gaat stollen wanneer je het verhit. Een tip voor aankomende zomer: onthoud dus goed: HEET! HEET water! Zo lang mogelijk, korte momenten in water rond de 40 graden! minimaal een half uur lang! En zorgen dat je geen brandwonden oploopt.

 

Je Meeuwehebt twee soorten Pietermannen, de Grote Pieterman(die 40 cm kan worden), die op de foto ten prooi viel aan een meeuw. En de kleine Pieterman, een visje wat niet groter wordt als 15cm.Aan boord worden de stekels er meteen uit gesneden. Het gif van de Pieterman blijft namelijk nog ruim 48 uur goed, en in de vriezer nog langer! De grote Pieterman smaakt zalig!  als we vergeten dat dit dier giftig is, dan is hij eigenlijk best mooi! Vooral de grote pieterman mannetjes die enkele kleuren hebben op hun schubben, blauw en geel. Terwijl de Pieterman vroeger een zeldzaam vissie was in de Noordzee, is hij nu geen toerist meer. Dit komt waarschijnlijk door de opwarming van de aarde, en dus ook van het zeewater. De pieterman heeft een simpel menu, het is een bodemvis en dus eet hij alles wat voor zijn neus voorbij komt. Kleine kreeftjes, en garnaaltjes. Veilig zit hij ingegraven in het zand, en trekt de Pieterman in de winter dieper de zee in.

moedertjegroen2Het is geen eitje deze Pieterman te pakken, zijn kieuwen en vinnen zijn ook in verbinding met zijn gifklieren, maar mocht je het toch lukken om dit beestje vast te houden dan is het puntje van zijn staart de veiligste optie. I

Ik wens iedereen een fijne Sinterklaasviering toe! en wie weet komt Sint met zijn Pieterbaas ook wel langs jouw huisje.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.