Oogst wat rijp is

Mabon – herfst 22 september

De tijd van oogsten en klaarmaken voor de winter is aangebroken. Graag wil ik als kustmens de jaarlijkse oproep doen: Wie heeft er voor mij een mooie lading tamme kastanjes? Zodat ik de meelvoorraad en chocoladepasta weer mag aanvullen? Aan zee en op het eiland groeien helaas geen eetbare tamme kastanjes.

Kastanjes uit het vuur halen? Haha! Hier mag jij mij voor wakker maken. De geur van gepofte kastanjes op een kampvuurtje. Vervolgens voorraad aanleggen: drogen, malen en  verwerken tot zoet deeg, voedzame meel en chocopasta.

De nazomer is bij uitstek een prachtig maand om de natuur in te gaan. Ondanks het geluid van de vele maai en dorsmachines, want de voederbieten, aardappels, uien en voedermais worden geoogst. De vrolijke roze mutsjes van de kardinaalsmuts pronken tussen de rode rozenbottels en meidoornbessen en de felgekleurde oranje bessen van de duindoorn zijn gaan gisten. Het is de tijd van dronken vogels die zich tegoed doen aan deze verrukkelijke vitaminebommetjes en eerlijk zelfs de spinnenwebben kan ik waarderen. De wrange sleedoornbessen hangen te pronken als kleine pruimen aan de weelderige struiken. In Limburg zag ik laatst boeren hele sleedoornhagen verminken, achter de tractor liep een man in tuinkleding met een grote plastic zak. Hij begreep de essentie van de wrange zure vruchten! ‘aahh riep ik! Vitamine aan het oogsten?’ Trots hield hij zijn zak open en vroeg of ik er een wilde proeven. ‘Dat trucje ken ik.’ Lachte ik en ik bedankte netjes. ‘Jammer! Twee fietsers voor jou trapte er wel in, je had hun gezichten moeten zien. Ze dachten dat het pruimen waren.  ‘Wat ga je ermee doen? Drank maken?’ vroeg ik nieuwsgierig. De man knikte, ‘maar eerst even in de vriezer.’ riepen we in koor, dan gaat de wrange smaak eraf.

Cheers

Zo is het, sleedoornbessen zijn alleen eetbaar als de kou erover heen is geweest. Dan maken de bessen suikers aan en zullen de mezen ervan zien snoepen. Je vult vervolgens een weckpot met goede brandewijn, jenever of vodka voor de helft met sleedoorns en giet hier tot de rand toe drank overheen. Honing, kruiden en bruine suiker erbij(zéker 350 gram) en drie maanden laten staan. Daarna zeven en je hebt je eigen sleedoornlikeurtje. Klaar voor de koude donkere wintermaanden.  Inmiddels staan er twee flessen duindoorn kaneellikeur bij mij thuis klaar. Ik meng de bessen met rozenbottels en geniet van een eetlepel per dag voor de vitamine.

Ook de meidoornbessen zijn nu goedrijp. Prakken, voor de helft toe aan goede fles rode wijn toevoegen met eventueel kruiden op smaak maken. Dit laat je twee weken staan. De meidoorn heeft hartversterkende en bloed reinigende eigenschappen. Ideaal voor de winterhanden en voeten.

 

Een deel van de oogst: boodschappenmandje vol appels uit eigen tuin en cranberries van Schier. 

Oogstfeest Mabon

Met het eerste oogstfeest ver achter mij (2 augustus) neem ik bijna afscheid van de zomer en leef ik toe naar Mabon (21 september). Mabon is het tweede kleinschalige oogstfeest en viert de overgangen van zomer naar herfst. Dit is een mooie periode, want in de ochtenden en de avonden mag de herfst stralen, terwijl met een beetje geluk overdag je de warmte nog mag omarmen van de zomerse zon. Met de rust op de Schierse camping, het bos als decor en strand op de achtergrond keer ik mijzelf dit herfstweekend naar binnen. Het is tijd om te oogsten, terug te blikken op de zomer en te eren wat rijp is (in het leven)

Mabon is de tijd van de laatste zoete verleidingen van het jaar: appels, peren, druiven, pompoenen en de laatste bloemen en kruiden. Met de gloed van de zomerzon in mijn lijf en het fietsgeluk(Hier volgt nog een apart reisverhaal over) neem ik afscheid van een goede vriend: zomerzon. En komt er plaats voor de overige laatste natuurfeesten Shamain(halloween) en Yule(Kerst). Voor we de donkere dagen ingaan blik ik terug op deze fantastische zomer met een gouden randje. Ochtendwandelingen in de mist, blote voeten in het gras, mijn laatste duik in zee en mandala’s en altaars maken in de natuur. Als dank voor de overvloed aan appels dit jaar, deel ik mijn appeloogst. Horeca en vrienden mogen meegenieten van de frisse sappige oud Hollandse appeltjes uit Noordwijk.

Tarte Tatin uit de gietijzerenpan met zanddeeg, gekarameliseerde appels uit eigen tuin en grof zeezout van Zeeuwsche Zoute Puur toegevoegd. Het recept: blz 175 uit kookboek Heel Holland Bakt. (Zout staat niet in het recept en is extra ‘touch’ voor de smaak)

Hoe vier ik Mabon?

Dit weekend kruip ik weer mijn ‘holletje’ in, slapen onder de sterren, spelen met de eerste herfstbladeren, en baden in zee. Mandala’s en altaartjes in de natuur achterlaten en een klein ritueel voor mijn dankbaarheid van deze warme zomer. Hier publiceer ik later nog een stukje over. Uiteraard hoort oogst verwerken ook bij dit natuurfeest en wil ik experimenteren met appels en rozenbottels. Koken (en opeten) doe ik het liefst samen en de geur van gekarameliseerde warme appels brengt je al gauw in Mabonsfeer. En voor alle ouders onder ons: je huis mag weer een takkenzooi worden. Laat je kids maar eikels, dennenappels en kastanjes rapen want wie is er niet groot mee geworden?

Hoe omarm jij de eerste dagen van de herfst?

Mistige ochtenden en dauw

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.