Nieuws uit de Noordwijkse duinen: kans op paddenregen

Noordwijk; Groeiende duinen, beren op de weg en kans op paddenregen…

Weerbericht: kans op paddenregen

Er komt  een beetje regen aan en in combinatie met de warme temperaturen zou het zomaar kunnen dat de eerste jonge padjes in de duinen op trek gaan. Het is dan een soort ‘mijnenveld’ van mini padjes. Voor je het weet kruip je door de duinen op handen en voeten om geen padjes te pletten. Wanneer je na zonsondergang op pad zou gaan kun je zomaar tientallen padjes tegenkomen van de rugstreeppad. Is misschien nog aan de vroege kant, maar vanwege de warme temperaturen en droogte kan het zomaar zijn dat de eerste jonge padjes succesvol hun poeltjes verlaten. Deze massale trek noemt men paddenregen. Wil je zeker zijn van jonge padjes? Ga dan rond eind augustus en september voorzichtig opzoek aan de rand van poeltjes in de Waterleidingduinen.

Het kostte mij een aantal jaar om de onderstaande video te maken, omdat ik vond dat de video compleet moest zijn met beelden van eiersnoeren én jonge padjes. Laten die twee zich nou niet regisseren met het cameraatje waarmee ik film. Dus die beelden houden jullie tegoed. Voor nu alvast een mooie video van de voortplanting van de rugstreeppad. Geen atleet in springen of zwemmen. Deze padden leven in ondiepere poelen en springen kunnen ze nauwelijks. Zwemmen zijn ze ook geen fan van, daarom zit het mannetje in ondiep water te kwaken. Toch zijn ze erg atletisch, want deze paddensoort kan heel goed sprintjes trekken. Rennende padjes zijn geweldig om te zien en hard dat ze kunnen met die korte pootjes… Geniet van de onderstaande video. Reacties zijn welkom.  Nieuws gaat verder onder de video. Deze video post ik ook los op de website in de rubriek: kust en duin

 

 

Beren op de weg

Naast die rennende padden kun je nog meer dieren tegenkomen op de weg! Harige rupsen. Nee, ze doen je geen kwaad. Het zijn de rupsen van de Grote Beer. Een unieke kleurrijke vlinder die kunt tegenkomen in onze duinen. Een vliegend kunstwerk.

Deze overstekende ‘beren in wording’ zijn echt geweldig om te zien. Een oranje zwarte robuuste rups met punkharen op zijn rug. Die haren reflecteren in het zonlicht. Voor een rups kunnen ze behoorlijk hard ‘rennen’. Dat mag ook wel, want helaas worden ze op de fietspaden massaal platgereden. Deze rups wordt onterecht vaak gezien voor de satijnrupsen. Veel mensen denken dat die haren ‘gevaarlijk’ zijn, maar het punkkapsel van de grote beerrups richt minder ‘schade’ aan dan de jeukerige brandharen van de satijnrupsen.

Uit eigen archief: rups van de grote beer.

Na het plaatsen van deze borden in 2020 werden de rupsen van de Grote Beer massaal aangezien als monsters. Natuur is eng schreeuwt dit bord uit. Na een bericht met de gemeente zijn deze borden gauw vervangen voor ‘waarschuwingsborden’ mét foto! Goede educatie begint bij de juiste informatie verschaffen. Een rups met haren is niet altijd eng.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Grote beer heeft zijn naam te danken aan de harige grote rupsen. Het rennend oversteken doen de rupsen, omdat ze opzoek zijn naar een gunstige plek om te verpoppen. Met zo’n punkkapsel en oranje kleur beschermen de diertjes zich tegen rovers.

De vlinders kunnen hard met hun vleugels trillen en een gele kleurstof uitscheiden als je ze aanraakt. Met zulke vleugels is  het net een abstract kunstwerk die nachtbraker.

 

De duinen zijn aan het groeien – Stichting Duinbehoud

Hoera! Opvallend nieuwe duinvorming tussen Koele Costa en Beach Break.

Wie wel eens naar Beach Break loopt via de Koele Costa heeft het vast wel gemerkt: nieuwe duinen. Hoera! Jonge duintjes zijn ontzettend belangrijk voor tal van duinbewoners. Het is de samenwerking tussen mens en natuur. Onderdeel van duinbescherming en het project: het Groene strand. Waarbij vrijwilligers de duinen vrij houden van plastic.

Je staat er misschien niet bij stil, maar deze duinvorming is het (snelle) werk van de winterse stormen. Voorgaande jaren spoelde er meer harig mosdiertjes aan langs de Noordwijkse kust. Ook spoelden er na de de drielingstorm in 2022 een hoop zeewier en organische materialen aan. In drie jaar tijd vormden deze nieuwe duintjes zich. De gemeente maakt de stranden schoon en in overleg met Duinbehoud duwen ze deze ‘levende afvalhoop’ meer richting de duinen.  Dit is het perfecte voorbeeld dat niets in de natuur verloren gaat, want de zeewieren worden afgebroken tot voedingstoffen. Op een plek waar weinig voeding is kunnen pioniers zoals zeeraket hierdoor goed groeien. De zeeraket groeit op zo’n hoop oude zeewierresten. Het groeiende plantje zorgt dat er stuivend zand wordt vast gehouden en een jong duintje is geboren.

Deze ontwikkeling van duinvorming kun je zelf goed in de gaten houden door er eens naar te kijken. Hoe snel groeit dit duintje en hoe zal het er in de toekomst uit zien? Hieronder een impressie van foto’s mei 2025. Ben je net als ik ook gefascineerd door de duinen en alles wat er leeft? Kijk dan ook eens op de website van Stichting Duinbehoud.

Fotoreeks van de duinen tussen Koele Costa en Beach Break ter hoogte van afrit 22. Onder de foto’s informatie. Scroll naar beneden voor de tekst.

Koele costa op de achtergrond. Jonge duinen in ontwikkeling. Hoelang zal het duren voordat je hier in een duinpan kan liggen?

De oudere hogere duinen met helmgras links. De jonge duinen in ontwikkeling rechts. Waar staat het prikkeldraad over een paar jaar? Hoelang zal het duren voor het stuk zand wat er tussen zit ook duintjes zijn? … Mooie verschillen. De wind neemt en geeft, net als de zee.

In mijn boek: Moedertje Groen – Leven aan de kust, lees je meer over dit unieke plantje: zeeraket. Het medicijn tegen scheurbuik vroeger. En nu dus: beschermer van onze dorpen. Belangrijk plantje dat bijdraagt aan ontwikkeling van duinen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.