De jachtmaan

Foto © by Fija Mills-Zwanenburg

Fija Mills-Zwanenburg maakte deze mysterieuze foto van een burlende bok in de duinen. Een plaatje die ik wel bij ‘Halloween’ vind passen. Naast dat het Halloween is, is het vandaag de 2e volle maan van de maand. Dit noemt men een ‘blauwe maan’. Het heeft niets met blauw te maken, maar is wel bijzonder. Deze maan wordt de ‘jachtmaan’ genoemd en staat voor ’transformatie’. Onze voorouders gingen vroeger erop uit om te jagen. Er moest gejaagd worden om de winter door te komen. Van huiden werd kleding gemaakt, van botten gereedschap en het vlees werd bereid en gedroogd. 31 oktober is het einde van de oogstperiode en begin van de wintermaanden.


Een periode om je eigen energie op een lager pitje te zetten, veel rust te nemen en met jezelf bezig te zijn.   Dat doen de bokken straks ook, die zijn zoveel procent van hun lichaamsgewicht kwijt dat ze de hele winter moeten rusten. 
Uitgeput van alle hormonen die door hun lijf zijn gepompt de afgelopen maand tijdens de bronstperiode.  Het geluid wat de bokken produceren stelt weinig voor ten opzichte van het Edelhert, in plaats van het burlen wordt er door het damhert “geknörd”(hierover schreef ik eerder in een blog) Nog heel even kun je dit geknor horen in het duin. Daarna wordt het steeds stiller in de natuur, de planten en dierenwereld en maakt iedereen zich klaar voor een lange periode van stilte en rust. Ik ook…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.