Verkrachting van de Groene Long Noordwijk

‘Verkrachting van de Groene Long’

Een krachtig, maar triest verhaal over de manier van werken en visie van natuurbeheer volgens de gemeente.

Wat de specht in vijf jaar bij slechts één boom creëert, doet de gemeente Noordwijk in twee weken met honderden bomen!

Foto’s eigen archief, zie onder aan het artikel.

Wist je dat een specht met z’n snavel de bast van een boom beschadigd, waardoor bacteriën en schimmels zich binnen 5 seconden in de ontstane wond nestelen en het hout zacht maken? Om pas na ongeveer vijf jaar terug te komen om in die boom zijn werk ‘af te maken’ en een nestholte te bouwen. Mooi, hoe lang de natuur de tijd neemt om iets te laten groeien of juist af te breken…

… Gemeente Noordwijk heeft haar eigen visie op natuurbeheer: in slechts twee weken tijd is er niets meer over van het mooiste en oudste stukje groen in Duinpark. Wanneer gemeentemedewerkers bomen snoeien, dringen via deze wonden bacteriën en schimmels het hout binnen, die de bomen ziek maken. Waardoor de boom na tien tot vijftien jaar alsnog omgezaagd moet worden, omdat deze gevaarlijk is geworden voor de wandelaar.  Wat de specht in vijf jaar bij slechts één boom creëert, doet de gemeente Noordwijk in twee weken met honderden bomen!

Terwijl met Duinparkbewoners overlegd was dat er een kapvergunning zou zijn voor slechts 7 bomen, zijn er honderden bomen weg gehaald en andere bomen vernield. Het snoeien en ‘uitdunnen’ zoals de gemeente dat noemde, is gewoon brute verkrachting geworden. De bomen die nog staan, maken geen schijn van kans meer en zullen hoogstwaarschijnlijk over jaren het zelfde lot ondergaan omdat zij niet meer kunnen herstellen van de aangerichte schade.

Bomen zijn sociale krachtpatsers, zij kunnen tegen luis en tegen ongedierte. Dit kan zelfs natuurlijk worden bestreden, maar door verkeerd snoeien worden ze juist ziek gemaakt. Een boom willekeurig snoeien levert wonden op. Dit kan in een gezond bos niet erg zijn want, ondergronds is er een heel netwerk aan schimmeldraden en bacteriën waarmee de bomen met elkaar communiceren en elkaar helen. Handig hé? Een mooie gezonde boom is zowel boven als onder de grond in evenwicht. Het aantal wortels en takken is met elkaar in balans in weer en wind. Teveel snoeien brengt onbalans in de bomen waardoor onder andere stormschade kan ontstaan (bijv. bomen die omvallen).

Met trillende benen, tranen in mijn ogen stond ik vol verbazing toe te kijken hoe mensen hiertoe in staat kunnen zijn. De gemeente heeft op veler verzoek in het voorjaar van 2019 de werkzaamheden verschoven in verband met het broedseizoen, maar ik vrees dat geen vogel zich nog welkom voelt of zich hier thuis zal voelen. Het is het zoveelste bewijs dat de Gemeente Noordwijk haar inwoners verkeerd informeert en aan het lijntje houdt. Dit heeft niets met natuurbehoud te maken. Zullen de ‘kleine’ heesters en de 7 bomen waar onder krentenboompje en meidoorn genoeg zijn om deze ecologische disbalans te herstellen? Wordt de Groene Long toch ook ingericht als park? Zoals de gemeente beschrijft op haar website?

Het gaat mij en vele andere bewoners in Duinpark dan ook erg aan het hart dat de Groene Long, niets meer is dan een zielige kale bende. De zogenoemde ‘herinrichting’ met bijenlint en natuurvriendelijk pad zal nog mogen blijken. Laten we hopen dat ooit het hart van de Groene Long weer zal kloppen, maar dat zal wel jaren duren…

Mijn hart is gebroken.

Groene groet,

Tessa – Moedertje Groen

LAATSTE NIEUWS en FOTO’S 

Redactie Bollenstreek: https://www.bollenstreekomroep.nl/2020/01/zorg-om-grondige-opknapbeurt-groene-long/?fbclid=IwAR0kQ3VR_kaGK6iR_qTe8CTsQ9d3sXQBAalQ-sUabs0elZWUtOqfMpJQYVY

POLITIEK: CDA Stelt schriftelijke vragen (dit is puur ter informatie, Moedertje Groen wilt zich NIET koppelen aan welke politieke partij dan ook.)

https://www.cda.nl/zuid-holland/noordwijk-noordwijkerhout-de-zilk/nieuws/nieuws/schriftelijke-vragen-duinpark-196079/?fbclid=IwAR1axMYwjQ81ft_Mt6g4dvvRLKebo3nnm_X80lGBENNEGjf-7PUAGyfgXZg

Overzicht kale Groene Long

Niet gekapt, wel totaal verminkt. AUW!

Uitdunnen of kaalslag??

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.