Moedertje Groen op Kidsday

“De plastic vis.”

Voor ik begin wil ik mijn dank uitspreken aan: Al die honderden (ruim 200 kinderen en ouders), Jutter Wilco van Jutters Noordwijk én de organisatie van Kidsday. Het resultaat waren 2 containters en 10 vuilniszakken vol in 3 uur tijd!

Terwijl er NW windje waaide en er een Bruinvis zich op de achtergrond meerdere malen liet zien stroomde het strand langzaam vol. Honderden kinderen hebben vandaag geholpen het strand schoon te maken. Het plastic en de touwen lagen letterlijk voor het oprapen. Al gauw kwamen de kinderen terug met tassen vol. Binnen 1 uur lag er al zo’n grote hoop van visnetten en rotzooi dat we besloten één groot kunstwerk te maken. Het meeste afval werd binnen 1 kilometer van strand afrit 27 geraapt, maar hoe verder families dwaalde over het strand hoe meer afval men vond. 

 

Ik ben oprecht trots! Op al deze families met kinderen, ouders, opa’s en oma’s die vandaag massaal mee kwamen jutten. Dit is misschien wel een record aan kleine jutters op 1 dag bij Langervelderslag. Tijdens het jutten was er ruimte voor vragen. Bij een kleine informatie tafel vol strandvondsten kon men een kijkje onder water nemen. Hoe zien de eieren eruit van dieren uit de Noordzee? Wat leeft en kruipt er over de bodem en wat zijn nou écht bijzondere vondsten?

Publiek bewust maken

Ik ben eerlijk dat ik niet had gedacht dat deze Jut actie zoveel publiek zou trekken. Hoeveel mensen spontaan meehielpen deze “vis” te creëren. De meeste mensen waren erg nieuwsgierig naar de Wulkeieren waar het strand zo vol mee ligt. Dit zijn eieren van de Wulk slak. Anderen mensen waren geïnspireerd en alle emoties kwamen vandaag voorbij. De berg met afval groeide en groeide… Het begint bij bewust worden én alle beetjes helpen.

Hier onder een sfeerimpressie van deze top dag!

Voel jij je opgejut om ook te jutten? Neem een plastic tas mee naar zee of kom eens mee op excursie.

Fotografie: Petra v Went

Resultaat: 3 uur jutten 10 tassen vol en 2 containters.

Touwen en tassen en rode hoofdjes van het jutten

De plastic vis

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.