“De Plastic Draak”

De winter is hét seizoen om te jutten. Stormen ‘spelen’ met het water en kietelen de golven net zolang tot zij het plastic uitspuugt. Het plastic valt zwaar op de maag van menig dier. Het is net een monster gemaakt van plastic. Het monster spuugt zijn plastic uit in het water. Ik noem het: “De Plastic Draak”. Dit is het verhaal van een team jutters die het gevecht aangaan tegen dit monster.

Nieuwe generatie helpt mee!
Fotografie: Petra van Went

Hij maakt een web waar je in verstrikt raakt en niet meer uit komt. De Plastic Draak is als een spinnenweb, alles wat het aanraakt raakt verstikt en sterft. Hij heeft duistere magische krachten waarmee hij de wezens van het water betovert. Schildpadden bijvoorbeeld zien de Plastic Draak als lekkere kwallensnack, een zeevogel ziet hem als tussendoortje. De Draak ontneemt de vrijheid en de schoonheid van de dieren die in aanraking komen met zijn braaksels. Hij laat ze sterven aan een tragische dood. Het monster heeft de kracht van onsterfelijkheid en de kracht om van kleur en vorm te veranderen. Hij kan zich machtig klein maken en zich in duizend stukken verdelen. De Plastic Draak is als een virus waar je niet vanaf komt. Hij groeit en groeit. Het monster laat zich voeden met alles wat er op zijn pad komt. Het zwerft rond en is niet in alleen.

Miljoenen mensen zorgen dagelijks dat hij in leven blijft. Er zijn mensen die hem ontwerpen, vorm geven en creëren en ezr zijn mensen die hem laten rond zwerven, achter laten en verwaarlozen. Zij zorgen allema dat hij blijft bestaan. De Plastic Draak komt overal ter wereld voor en omdat mensen hem ontwerpen en voor hem zorgen, leeft hij zelfs door in ons lijf.

Fotografie: Petra van Went
Team van 19 januari. Wanneer jut jij?

…Gelukkig  is er een team van wezens op aarde die zich niet laten tegenhouden en vecht tegen de Plastic Draak en zijn braaksels en uitwerpselen in het water. “De plastic soep”. Zij maken de aarde schoon en hoe onmogelijk het ook lijkt om te vechten tegen dit monster zij doen het toch. Dit team dat ondanks zij niet de zelfde taal spreken en overal ter wereld wonen en leven hebben allen hebben maar één ding gemeen: het vechten tegen deze Draak

Hun wapens zijn niet krachtig, maar hun daden wel. Te voet en slechts met een tas en handschoenen aan gaan ze de Plastic Draak te lijf. Dit zijn de jutters die zowel de grote stukken als kleine stukken( het braaksel van de Plastic Draak) opruimen. Deze groep jutters groeit gestaag. Vandaag was het weer gunstig en veel mensen waren aanwezig. Terwijl de zee zaterdag 19 januari toe keek hoe klein en groot, jong en oud samen kwamen om te helpen. Men kende elkaar niet, maar er ontstond een mooie verbintenis tussen de Jutters. Nadat de stormen de afgelopen weken de zee weer had wakker geschud lag er weer van alles verstopt onder het zand.  De Jutters grepen hun kans en deelde composteerbare tasjes uit aan wandelaars. Veel van hen waren zich bewust van de Plastic Draak en hielpen daarom spontaan mee opruimen. Gelukkig toonde de zee ook haar schoonheden, prachtig oude fossielen, roggen eieren en schelpen bijvoorbeeld. De Jutters vulde deze dag bijna twee gele strand prullenbak vol aan plastic. binnen een uur. Tevreden keerde zij het strand de rug, voor vandaag was het gevecht klaar, om morgen weer opnieuw te beginnen.

Vecht jij mee tegen de Plastic Draak?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.