Dor(st)! – Hitteplan voor de dieren!

“Wij hebben dorst!” Als de dieren zouden kunnen praten zou je als mens deze noodkreet overal horen. In deze blog geef ik jullie enkele simpele tips om de dieren in je tuin een handje te helpen.

Egeltje opzoek naar water

Mijn ouders stuurde mij vandaag beelden van een versuft egeltje die de tuin in kwam lopen. Het diertje gebruikt de tuin van mijn ouders als vaste route opzoek naar voedsel, maar kwam niet verder meer. Sinds mijn bezoek vorige week staat er een grote schaal water op een tafel voor de vogels. Hier kon de stekelige vriend echter niet bij. Dit egeltje was zo suf dat hij zelfs bleef zitten toen mijn vader de grote schaal water voor zijn neus neer had gezet, maar hij begreep de hint meteen.

Voor vogels, egels én veel insecten is deze hitte teveel van het goede. Alles in de natuur is droog en dor. Ze hebben daarom meer moeite met het vinden van eten en er is nu ook overal vocht te kort. Daarom kun je in hoek van de tuin op een beschutte plek een schaal met water neer zetten voor de egels. Egels komen rond het avond uur te voorschijn, daarna scharrelen zij zo’n 3 keer per nacht naar voedsel. Voor de vogels kun je overal in de tuin een schaal water neer zetten, en bakje met gedroogde meelwormen doen het ook goed bij zowel egels als vogels. Je kunt ook wat appeltjes in stukjes snijden, hier zit ook veel vocht in en vinden de egeltjes erg lekker.

Na het drinken kwam er weer wat meer beweging in en verdween hij onder de bladeren, om rond de schemering weer terug te komen.

 

Zorg voor de bijen en hommels ervoor dat ze er in en uit kunnen een stukje drijfhout of kurk of een steen die half onder water ligt bijvoorbeeld. Bij mij op het land heb ik de bak water tussen de bloemen gezet, zo verspillen de bijen weinig energie op hun zoektocht naar water.

Als we allemaal een schaal neer zetten hoeven ze minder energie te verspillen op zoek naar water. Je kunt er trouwens zelf ook van genieten, want een badderende merel ziet er toch heel gezellig uit? Juist als je op vakantie gaat is je (groene) tuin lekker rustig en rusten de dieren hier misschien wel graag.

Dieren in nood, uitgeput, gewond of opgesloten in een auto kun je altijd melden bel dan direct 112(politie) of 114(dierenambulance)

Namens de insecten, egels en vogels bedankt!

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.