Code wit

Het mooie aan de seizoenen is de overgang en de verandering en ondanks er vier seizoenen zijn, is haast geen dag het zelfde. De natuur heeft zich nu helemaal terug getrokken en de zon laat zich nauwelijks zien deze dagen. Deze week is er zelfs een dag met 0 zonuren gemeten. Het sneeuwt, het stormt, het hagelt en regent en dus klaagt Nederland massaal weer over de ‘winterdip’.  Laat ik maar voor die winterliefhebbers een lijstje maken, met witjes! Gezien sneeuw hier in Nederland nooit écht lang blijft liggen en de kans op een witte kerst klein is. Met de natuur op dit lijstje creëer je toch een beetje een witte decembermaand.

Grote Zilverreiger Foto: Mario Servi

Grote Zilverreiger
Foto: Mario Severi

Zilver is hij niet hoor, maar wit is die zeker de Grote Zilverreiger. Hij is dan ook niet te missen rond deze tijd van het jaar. Nederland is een waterlandje, het is er nu niet alleen waterkoud maar er is ook overal zoet water te vinden. Vooral in de polders en weilanden kun je deze reiger nu spotten. Het aantal reigers die hier komt overwinteren stijgt elk jaar. Wanneer het begint te schemeren komen deze vogels samen om de nacht door te brengen en dan kleuren bepaalde plekken langs het water toch een beetje wit. Op ons lijstje van ‘witte vogels’ mogen de knobbelzwaan, de kleine en de wilde zwaan natuurlijk niet ontbreken. Zeker niet omdat er in de herfst en winter sommige wateren veranderen in een heus ‘Zwanenmeer’ en ze met honderden tegelijk samen komen.

Knobbelzwaan Foto: Mario Servi

Knobbelzwaan
Foto: Mario Severi

Een wit zoogdier spotten, dat wordt al lastiger. Het hangt van het klimaat af, maar Nederland valt voor de Hermelijn op de grens tussen koud- en niet koud. Over het algemeen veranderd de kleur vacht van deze marterachtige naar wit in de winter.

De Das Foto: Mario Servi

De Das
Foto: Mario Severi

Ken je dat gevoel van verse sneeuw? Dat het kraakt onder je voeten en je een stukje sneeuw zoekt waar nog niemand heeft gelopen? Echter na een paar dagen is het een natte blubberige zooi en wordt op sommige plekken de stoep alweer zichtbaar. Daarom reken ik de das ook goed. Zijn zwart witte kop en zijn wit grijze vacht doen mij denken aan ‘oude sneeuw’. Zo zit ik al een paar uurtjes op Google te zoeken, maar ik kom niet ver. Niet in Nederland tenminste en dat is vrij logisch. De dieren in Nederland hebben geen witte vacht nodig, want er ligt hier haast geen sneeuw. Er worden zelfs al hermelijnen gespot in de winter met slechts een paar witte plukken in hun bruine vacht en zich dus al aardig aangepast hebben aan ons koude natte maar niet winterse

Kokmeeuw in zomerkleed Foto: Mario Servi

Kokmeeuw in zomerkleed
Foto: Mario Severi

landschap. Nog een paar onder de categorie: ‘ een halfje wit’ zijn de volgende vogels: de kerkuil. Niet helemaal wit zoals de sneeuwuil, maar die komt dan ook niet in Nederland voor. De kerkuil heeft op zijn minst nog schattige witte uilskuikens, en een beige witte vacht. Hoewel zijn familie in Zuid en West Europa een heldere witte vacht heeft zo wit als sneeuw. De strandloper mijn favoriete kustvogel. Ze rennen zo ontzetten snel en schattig en ze vallen nauwelijks op tussen het witte schuim in de branding. Vooruit vogelliefhebbers ik hoor jullie denken en de kokmeeuw dan? Ik reken hem goed, hij heeft tenslotte een bijna wit winterkleed!

Voor de mensen die net als ik en al die duizenden andere trekvogels niets met de winter hebben? Die kunnen alsnog een beetje wit zien door de lepelaars of ooievaars achterna te reizen. Dan zie je toch nog iets van wit in de winter, maar wel bij een aangenamere temperatuur. Weet jij nou toevallig wel een wit dier in Nederland, wat zich laat zien in december en wat niet je huisdier of een albino is? Stuur me een bericht via onderstaand contactformulier.

Reacties zijn gesloten.