Beleef de Lente!

Sinds 20 maart is het lente. Tijd voor een  speciaal nieuwsoverzicht.

Lente krokussen

Lente krokussen

Ik kan mij haast niet voorstellen dat er mensen zijn die de lente haten. De standaard dingen aan de lente zijn juist zo mooi. De natuur ontwaakt weer, groeit en bloeit weer. Ze laat al haar schoonheden zien. Hoewel veel krokussen alweer zijn uitgebloeid, maken de eerste hyacinten en tulpen het alweer tot een kleurrijk palet. De eerste groene blaadjes aan de bomen, de mooiste kleurrijke bloemen en met een beetje geluk een blauwe lucht met de warmte van de zon.  Voorjaar, is zo’n tijd van eieren, lammetjes en baby dieren.

Vanaf 15 maart is het dan ook niet meer toegestaan je hond los te laten lopen in het duin. De babyboom is begonnen.  De boswachters verzoeken dan ook iedereen zijn of haar hond aan de lijn te laten, want ergens in het struikgewas schuilt een reeën kalfje, terwijl mama Ree nauwlettend de omgeving in de gaten houdt terwijl zij lekker ligt te knabbelen in het zonlicht. Ook bij de vogels is het nu volop lente, tussen de iets nog wat kale bomen kun je al zien dat er nesten worden gebouwd. Jij kunt van ze mee genieten, en probeer eens of je ze hoort communiceren met elkaar.  Geniet van de lente en het begin van een mooi seizoen. Tot 15 augustus mag je trouwe maatje meegenieten aan de lijn.

Daarnaast is er nog meer moois. Want mensen met groene vingers kunnen hun hart weer ophalen. De tuin en moestuin zijn weer lente klaar gemaakt en er mag weer gezaaid worden.

NAAR BUITEN:

Op 25 maart kun je samen de lente vieren tijdens het Begin van Iets Moois festival in Rijsenhout. (www.beginvanietsmoois.nl ) ervaar zelf dat je meer kunt met afval dan je denkt. Tevens is het op 25 maart Landelijke Compostdag! Ieder jaar geeft de gemeente als dank dat jullie inwoners je GFT netjes scheiden gratis compost weg, op de gemeentewerf of milieustraat.  Voeding voor jullie plantjes, en indirect ook voor ons, want wie wordt er nou niet blij van mooie zelf verbouwde groenten of bloeiende bloemen?

Op 25 maart zaterdag om 10:00 organiseert Grondstofjutters de aftrap van een mooi jut seizoen. De gemeente Noordwijk en diverse strandtenten zijn betrokken bij dit mooie event. Er worden tassen uitgedeeld, waarnaar je lekker over het strand kan scharrelen en afval verzamelen. Een volle ingeleverde tas bij de deelnemende organisaties levert je iets lekkers op. De start is bij strandpaviljoen de Zeester kijk op facebook of www.grondstofjutters.nl voor meer informatie.

Ook met Moedertje Groen kun je de lente beleven. Boek een workshop: Bommetje!  Deze workshop duurt 1,5 uur en gaat over al het kleine leven in de natuur. Door middel van spelletjes zoomt Moedertje Groen in op de zintuigen van insecten en hoe belangrijk bijen en vlinders zijn voor onze tuintjes. Als afsluiting maken we samen zaadbommen voor in eigen tuinen of schooltuin. Dit is een speciale lente workshop die te boeken is van maart tot eind mei.

En is het dan toch even slecht weer… Niet getreurd:

Beleef het voorjaar! Ontdek hoe de bosuil, slechtvalk, ijsvogels, of blauwe reigers hun gezin stichten. Neem een kijkje in hun nest, spot de eieren of zelfs de jongen! Het kan  vanaf de bank. De webcams staan namelijk weer aan op www.beleefdelente.nl  Wist je dat kuikens trouwens wel een hele rare tand hebben? Zij hebben een speciaal tandje op de snavel waarmee ze het ei kunnen open maken. Twee dagen voor ze uit het ei kruipen begint het jong al te piepen, moeder reageert hierop door tegen de eieren te tikken. Het tandje op de snavel valt er twee dagen na de geboorte weer af.

Helaas heeft het voorjaar ook een minder leuke kant. Tussen al het nieuwe leven zit de lente ook letterlijk in de lucht. En dat is killing voor hooikoorts patiënten. Je kan via www.hooikoortsradar.nl precies zien welke pollen er in de lucht hangen. Douchen om de pollen uit je haar te wassen, je kat even borstelen nadat ze buiten is geweest, wandelen na een regenbui, vroeg in de ochtend of avond je huis luchten en niet overdag als het waait, je was binnen drogen en lekker naar zee zijn zomaar wat tips die helpen als je hooikoorts hebt.  Succes!

Reacties zijn gesloten.