Nieuws uit de natuur – september 2016

Vondsten van de week!

Bataafse Stroommossel

Foto: Tessa Yanover

Foto: Tessa Yanover

Tijdens één van mijn strandwandelingen vond ik deze week wel iets heel opvallends! Een Bataafse Stroommossel, wat een naam zeg! Deze schelp is een uitgestorven zoetwatermossel Een enkele keer, met een beetje geluk, kun je deze schelp op het strand vinden. Een schitterende schelp met parelmoer aan de binnen en buitenkant. Maar wat blijkt nou, deze schitterende parelmoer-achtige Bataafse Stroommossel is een fossiel. Kwam vroeger voor in het Holoceen tijdperk. Ze zijn helemaal uitgestorven in Nederland. Het dier is levend voor het laatst in 1968 in Nederland waargenomen, en leefde waarschijnlijk in de Rijn.

 

 

Kardinaalsmuts

Foto: Tessa Yanover

Foto: Tessa Yanover

 

 

Het is september, en dat betekent dat je nu in de duinen weer mooie roze hoedjes aan sommige struiken kan zien.

Als je dichterbij kijkt dan zie je dat de hoedjes meer lijken op mutsjes. Mutsjes van de Kardinaal! In het late najaar springen deze mutsjes open en komt er een oranje besje tevoorschijn, giftig voor ons mensen, maar vogels lusten er pap van. Een belangrijke voedselbron voor de vogels die ons land gaan verlaten. Een struik die ik niet snel vergeet dankzij haar grappige mutsjes.

 

 

 

Doodshoofdvlinder rups

Op BSO de Kindervilla te Noordwijk hebben ze deze week een bijzondere gast. De mega grote prachtige rups van de Doodshoofdvlinder woont tijdelijk op de BSO. De juf van de BSO vond deze rups, die toen prachtig geel, oranje was met paarse strepen. De rupsen zijn eng groot, en leven als rups van augustus tot oktober. Ze zijn wel 15cm en hebben bizar grote kaken! Normaal woont de rups in moestuinen en aardappelvelden, en eet nachtschade planten. De vlinders zijn eigenlijk vrij zeldzaam in Nederland. Wanneer de rups verpopt tot vlinder vliegt het diertje naar Azië of Afrika.Opvallend voor de Doodshoofdvlinder is, zoals de naam al zegt, het enge doodskopje op zijn mantel. Deze schrikt mens en dier af. De rups heeft zich inmiddels ingegraven want dit soort verpopt onder de grond, en overwintert hier.

rups-doodshoofdvlinder

 

Groene groet,
Moedertje Groen

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.