Vergeten vachten

vaZacht en vachtLoop eens langs de vlees afdeling in de supermarkt of bij je poelier en bedenk je dat al die producten die daar liggen allemaal ooit eens van een beest waren. Een dier met zijn eigen vachtje, een uniek patroon met vaak een hoog aaibaarheid gehalte. Vera en Esther van Zacht&Vacht vonden het maar raar. Er wordt gejaagd, er wordt geslacht maar met de huiden en de vachten van de dieren wordt zo weinig gedaan. Moedertje Groen ging op de thee bij Vera. Hier kreeg zij uitleg over het proces van bewerken en waarom de dieren zijn afgeschoten. Zacht&Vacht is een uniek concept in de Bollenstreek. De dames prepareren grote geweien van herten en maken meubels van vergeten vachtjes.

In één krukje gaan zo’n drie dierenvachtjes, de dieren zijn aan een natuurlijke dood gestorven, aangereden of zijn afgeschoten tijdens de jacht. Dit laatste is belangrijk om de populatie dieren in de Hollandse Duinen te behouden. Teveel dieren van één soort is niet goed, en kan zelfs gevaarlijk zijn!De jacht is uitsluitend voor mensen met een speciale vergunning en er zijn strikte regels aan verbonden!

Esther en Vera bewerken alle huiden met de hand. ‘Er liggen zelfs huiden in de vriezer, omdat we niet zoveel tegelijk kunnen maken.’ Legt Vera mij uit. De huiden worden zeer zorgvuldig schoongemaakt zonder chemische rotzooi! Ze worden gewassen in een sopje, gaan daarna weer de vriezer in en worden vervolgens bewerkt. Dit is een precies werk, want het is en blijft een natuurproduct.

‘Kun je zomaar allerlei dierenvachten gebruiken?’ Vraag ik terwijl ik bewonderend naar het vossenvachtje kijk die ik in mijn hand heb. ‘Nee, lacht Vera.’ ‘Het zijn natuurproducten, we zijn afhankelijk van bepaalde seizoenen. Ten eerste het jachtseizoen, want er wordt niet het hele jaar door gejaagd. Ten tweede de rui periode. Zo kun je van damherten alleen de wintervacht gebruiken. Hun haren zijn hol en moeilijk te bewerken. Een dier in de rui is dus een onbruikbare vacht.’

Op de website van Zacht&Vacht lees en zie je meer over de producten die Vera & Esther maken. Tijdens diverse activiteiten kun je de huiden ook voelen en van dichtbij bekijken. Moedertje Groen legt spelenderwijs aan de kinderen uit wat natuurbeheer is en waarom er gejaagd wordt in de duinen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.