Roze!

Roze Spinghaan

Foto: Bert van Beek

De zomervakantie is voor veel mensen begonnen. Hoewel we in Nederland nooit zeker zijn van zon, is de zon als hij schijnt toch erg sterk. Rood ben je zo als je te lang in de zon blijft zitten. Hier aan zee vaak zonder dat je het door hebt door de verkoelende wind. Maar gelukkig worden wij niet rood en roze geboren. Deze zomer dansen weer honderden mensen in het roze tijdens de Gay parade, maar voor enkele dieren is het normaal om elke dag een roze kostuum te dragen….

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik kan mij er zo over verwonderen, wat de natuur aan vele kleine schatten te bieden heeft. Het is natuurlijk pure scheikunde, maar sommige dieren zijn vliegende, wandelende schilderspaletten. Vooral insecten, vogels en reptielen dossen zich graag uit met de mooiste kostuums zoals in mijn blog over carnaval te lezen is. Maar je levenslang in het roze gekleed zijn? Daar zegt een flamingo geen nee tegen hoor. De flamingo houdt zijn mooie roze verenkleed door de garnaaltjes en kleine kreeftjes die hij oppeuzelt. De garnaaltjes en kreeftjes voeden zich met algen die een roze kleurstof in zich hebben. Maar ook pelikanen kunnen roze kleuren. Wanneer deze vogels trouwens kiezen voor strak modern wit, dan moeten zij hun portie garnalen laten staan.

Roze Spinghaan

Foto: Bert van Beek

Wie deze zomer de geluksvogel is een zalm op zijn gril te hebben, ook deze kan een roze jasje dragen mede dankzij die leuke algen met de kleurstof astaxanthine. Ik kwam er trouwens na wat googelen achter dat dit spul te koop is in poedervorm en dan gaat mijn fantasie zich afvragen of mensen dan ook roze kunnen worden van een overdosis aan roze algjes. Wat blijkt, deze micro-algen zijn een zeer sterke antioxidant die niet alleen in onze voeding verstopt zit maar je ook kunt slikken als voedingssupplement. Het beschermd de flamingo’s en andere dieren tegen de zon, en voor ons werkt het schijnbaar ook als UV-blokker, en verder staat er een lijst met waar het allemaal wel niet goed voor is. Tsja, de mens verzint niks origineels het is de natuur die de mens voedingsadviezen influistert en wij als producent en consument profiteren daar dan weer flink van. Maar niemand kan verklaren waarom smurfen blauw zijn toch? Enfin, ik dwaal af.

 

Roze Spinghaan

Foto: Bert van Beek

In Nederland is nog een diertje die zo nu en dan roze kleurt. Vroeger in mijn ouderlijk huis hadden we vaak sprinkhanen in de badkamer. Een zeer algemeen soort in Nederland is de groene sabel sprinkhaan. Deze kropen vaak naar binnen om te schuilen tegen de regen of extreme hitte, en zo kwam het wel eens voor dat je stond te douchen met een groene sprinkhaan als maatje. Deze groene sprinkhaan kan door een afwijking in de genen roze kleuren. Zelf heb ik nog nooit een roze sprinkhaan gespot, dit omdat hun overlevingskansen veel lager zijn dan als ze hun groene jas aan hebben. Deze afwijking wordt ook wel Erythrisme genoemd en er is vrij weinig over bekend, men doet nog onderzoek over deze afwijking. De roze sprinkhanen zouden dan wel goed overleven op rode en roze planten. Zo zie je maar, voor alles is een oplossing. Deze groene of roze vriend kun je vanaf deze maanden weer spotten en horen. Een ratelachtig geluidje klinkt dan vanuit je tuin of in ons geval badkamer. Het zijn gigantisch goede springers, dat vind ik zo leuk als je door een veld met hoog gras loopt en ze springen meters ver voor je uit, maar een roze heb ik dus nog niet gespot.

Roze Spinghaan

Foto: Bert van Beek

Roze is dus de trend van de zomer, want naast dat de micro-algen je bescherming bieden tegen de zon, schijnt het ook nog eens goed voor de huid, ogen en conditie te zijn. Al heeft dat niet te maken met de honderden mensen die straks in het roze staan te dansen in Amsterdam.

Fijne zomer!

Bron: Vroege vogels

Reacties zijn gesloten.